Domowa pizza – najlepsza pizza

Domowa pizza - najlepsza pizzaDomowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak 🙂 Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy domową. Dziś zapraszam Was na pyszną pizze na grubym cieście. Mój mąż uwielbia ją robić i przyznam, że wychodzi mu doskonale 🙂 Zawsze wzbogaca ciasto o ziołowe dodatki, co poprawia smak i… no cóż takiej pizzy w restauracji nie znajdziecie 😉 Spróbujcie.

Untitled 2

Składniki: (pizza 30 cm)

Ciasto:

Farsz:

Dodatkowo:

  • dobrej jakości żółty ser

Przygotowanie:

W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy i około łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.

Untitled 1

Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut (tym razem pominęliśmy ten krok bo ciasto i tak bardzo pięknie już wyrosło).

Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom 200 stopni).

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki (bez ogonków), doprawione solą czosnkową. Osobno podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę, pod koniec dodając na patelnię 3 łyżki czerwonej cebuli ze słoiczka. Dosłownie chwilę podsmażamy mieszając składniki.

Na podpieczone ciasto wykładamy pieczarki, a następnie resztę składników. Całość obficie posypując dobrej jakości startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na około 12 minut.

Domowa pizza - najlepsza pizza

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz