Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii

Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii

Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii. U mnie w domu uwielbia się pizze. Ale nie taką na telefon czy w restauracji (choć i takie się nam zdarzają 😉 ). Najbardziej lubimy prostą pizze domową. Taką, którą możemy wzbogacić w ulubione składniki lub to co akurat mamy w lodówce 😉 Dodatki do pizzy mogą być dowolne. Przede wszystkim liczy się ciasto. Dziś polecam Wam wersję z dodatkiem suszonej bazylii (pomysł mojego męża). Nadała ona ciasto wyraźnego, niepowtarzalnego smaku. U nas w domu kocha się smak bazylii, więc byliśmy zachwyceni. Polecam i Wam. Spróbujcie.

Pyszna domowa pizza na suchych drożdżachDomowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii

Składniki: (na pizze 30 cm)

Dodatkowo:

  • kawałek kiełbasy krakowskiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól ziołowa Skworcu do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • mozzarella lub żółty ser
  • ketchup

Przygotowanie:

Do miski (ja korzystam z takiej, idealna do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, suszoną bazylię (u mnie mała garść), sól i pieprz. Następnie dolewam ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość wyrabiam ręką tak długo aż uzyskam jednolite miękkie ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ręce mąką). Z ciasta formujemy coś na kształt kuli, przykrywamy pokrywką (lub ściereczką, jeśli mamy inną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Wykładamy ciasto i ugniatamy ta, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Następnie smarujemy ketchupem. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zwiększamy na 200 stopni (ciasto będzie wyrastać w piekarniku). Zostawiamy na 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ja podsmażam cebulę z pieczarkami (pokrojonymi w plasterki), papryką i odrobiną soli ziołowej.

Po 10 minutach wyciągamy podpieczone ciasto – powinno ładnie podrosnąć. Nakładamy dodatki i całość obficie posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.

domowa pizza etap przygotowań pizzy

Podajemy z ulubionym sosem, ketchupem itd.

Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii (2)

P.s. Do pizzy i nie tylko polecam Wam mąki od Swoja Mąka

logo_swoja_mąka

Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi