Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki

Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki Przepisów na pizze znajdziecie na moim blogu kilka. Ostatnio wypróbowałam kolejny. I choć praca z ciastem nie jest tak idealna jak w przypadku tego przepisu (klik), to pizza wyszła naprawdę pyszna. Cienki spód, puszyste chrupiące boki i ulubione dodatki. Mój mąż był zachwycony. Dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem na ciasto na pizze. Spróbujcie, polecam!

Składniki:

Ciasto na pizze – z przepisu przygotujecie 2 duże pizze:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 1 pełna łyżka suchych)
  • 500 g mąki pszennej (+ do podsypania rąk, w zależności od rodzaju mąki czasem należy dodać jej ciut więcej)
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Dodatki (na 1 pizze, drugą podałam w innej wersji):

Prosty sos do pizzy:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 płaska łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 listki bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta pieprzu (lub do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli (lub do smaku)

Przygotowanie:

Składniki na sos miksujemy za pomocą blendera.

Przygotowujemy ciasto na pizze:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy składniki. Odstawiamy na 5 minut na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju) i nasze rozrobione drożdże. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy a la kulę. Wkładamy ją do miski (warto ją wysmarować delikatnie oliwą lub olejem). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyciągamy ciasto z miski, uderzamy ciasto pięścią. Dzielimy na dwie części. Ciasto można też podzielić na więcej części, jeśli chcemy zrobić np. 3 mniejsze pizze.

Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy, układamy na środek papieru ciasto. Ugniatając dłonią formujemy kształt pizzy, w taki sposób by spód był cienki, a brzegi ciut grubsze. Uwaga! Drugą część ciasta od razu przygotowujemy na drugiej blaszce lub przechowujemy pod przykryciem w czasie, gdy pierwsza pizza się piecze.

Na spód nakładamy nasz sos pomidorowy, następnie sypiemy mozzarelle (w wiórkach lub kosteczkach), układamy plasterki kiełbasy, pokrojoną paprykę i cebulę. Wierz możemy jeszcze posypać mozzarellą, jeśli lubimy większą ilość sera.

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg).

Pieczemy do ładnego zarumienienia ciasta (około 12-15 minut, w zależnością od piekarnika).

Podajemy z domowym sosem czosnkowym i listkami bazylii.

Smacznego

*na podstawie przepisu z tej strony, z małymi zmianami

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*