Dieta niemowlaka – zdrowe przepisy dla maluchów poniżej 12 miesięcy

Dieta niemowlaka – zdrowe przepisy dla maluchów poniżej 12 miesięcy.

Jak wiece nie jestem już mamą niemowlaków, moje skarby są już starsze. Jednak wśród moich przyjaciół, znajomych czy w rodzinie nie brakuje maluszków poniżej 1 roku życia. Ostatnio padło pytanie o przepisy dla takich właśnie szkrabów.

Co podawać dzieciom poniżej 12 miesięcy? Jakie zdrowe przepisy wprowadzić do ich diety? Jak rozszerzyć dietę? Co robić, gdy dziecko nie chce jeść? Ile dziecko powinno jeść?

Odpowiedzi było bardzo wiele, sama też podsunęłam kilka. Oczywiście są ciekawe portale parentingowe, jak http://pierwsze-kroki.pl/ gdzie przeczycie wiele porad na tematy, które nurtują świeżo upieczone matki i ojców. Polecam zajrzeć na taką stronę. Jednak ja dziś, w związku z prośbami moich koleżanek i kilku mam, z którymi nie raz gorąco dyskutuję przez internet, zebrałam dla Was kilka wniosków i pysznych przepisów. Pamiętajcie tylko, że jest to zbiór różnych propozycji. Przy rozszerzaniu diety dziecka poniżej 12 roku życia należy stosować się do przyjętych zaleceń, tabel i zasad. Zwłaszcza tej jednej złotej zasadzie żywienia, której autorką jest Ellyn Satter (specjalistka od żywienia dzieci). Jest, to zasada mówiąca o podziale odpowiedzialności, w dosłownym tłumaczeniu brzmi:

” RODZIC jest odpowiedzialny za to co, kiedy i gdzie poda dziecku do jedzenia.

DZIECKO jest odpowiedzialne za to co i ile zje”

Prawda, że prosta i czytelna zasada? 🙂 To naszym zadaniem (rodzica) jest przygotowanie (stworzenie) odpowiedniego otoczenia, w którym dziecko będzie mogło poznawać nowe smaki i uczyć się jeść. Bo po co właściwie rozszerza się dietę niemowlaka? Przede wszystkim po to, aby:

  • zapoznać dziecko z nowymi smakami,
  • nauczyło się jeść, czyt. gryźć, połykać, żuć,
  • zapoznać dziecko z różnorodnymi teksturami, konsystencjami, zapachami,
  • przyzwyczaić dziecko do zaspokajania głodu posiłkami stałymi,
  • aż do umożliwienia dziecku spożywania większości posiłków wspólnie z nami (od 1 roku życia).

Pamiętajmy też, że dieta naszego maluszka powinna być zdrowa. Tak jak i nasza zresztą. W końcu, to my dajemy przykład naszym dzieciom. Dużo fit przepisów i informacji odnośnie naszej diety znajdziecie tutaj: http://www.bestfitmeals.pl/ Ale wracając do diety niemowlaków… Jakie przepisy się sprawdzą? Co można ciekawego wprowadzić do menu maluszka? Poniżej znajdziecie zestawienie kilku przykładowych przepisów. Czy są to przepisy zaczerpnięte z życia, portali czy książek. Tego nie wiem. Spisałam je podczas naszej dyskusji, rozmów z mamami przez internet itd. Mogę wam tylko napisać, że na pewno są to przepisy zaakceptowane nie tylko przez mamy, ale przede wszystkim przez dzieci. Maluchom moich przyjaciół i znajomych smakowało, więc… mam nadzieję, że i waszym posmakuje 🙂

Uwaga! Pamiętajcie też o alergiach! Podane w nawiasach miesiące są orientacyjne. To tylko podpowiedzi i przykłady, aby ułatwić Wam planowanie posiłków dla malucha.

Brzoskwiniowa kaszka kukurydziana (od 6 miesiąca życia)

  • 3 łyżeczki kaszy kukurydzianej
  • 0,5 brzoskwini

Przygotowanie:

Kaszkę gotujemy, dodajemy do niej pokrojoną brzoskwinię. Całość miksujemy na puree.

Kaszka ryżowa z jabłkiem i siemieniem lnianym (od 6 miesiąca życia)

  • 1 jabłko
  • 3 łyżeczki kaszki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, obieramy, dzielimy na kawałki i pozbawiamy pestek. Następnie prażymy je lub dusimy w niewielkiej ilości wody. Przygotowujemy kaszkę – mieszamy ją z podgrzaną wodą. A następnie miksujemy ją z jabłkiem i siemieniem na mus.

Zupa mus z dyni (od 6 miesiąca życia)

  • drobno pokrojony miąższ dyni (około 0,5 szkl)
  • 1 pokrojony ziemniak
  • pół szklanki wody
  • mały kawałek marchewki

Przygotowanie:

Dynię, marchew i ziemniaka gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (dobrej jakości!) i miksujemy składniki.

Kasza manna z jabłkiem lub morelą (od 7 miesiąca życia)

  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 małe jabłko lub 1 morela

Przygotowanie:

Kaszę mannę gotujemy na wodzie. Wybrany owoc myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Następnie dodajemy do kaszy.

Ryżowy deser owocowy (od 8 miesiąca życia)

  • 1 łyżeczka ugotowanego na wodzie ryżu
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mały banan

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ryży i całość miksujemy („blendujemy”).

Groszek z marchewką (od 8 miesiąca życia)

  • 0,5 szklanki groszku
  • 2 marchewki

Przygotowanie:

Groszek i umytą, obraną i pokrojoną marchewkę gotujemy do miękkości. Całość można podać z niewielką ilością ryżu lub kaszy.

Zupka pomidorowa z groszkiem (od 10 miesiąca życia)

  • 0,5 małej cebuli
  • 2-3 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory – sparz je najpierw i obierz ze skórki
  • 1 szklanka domowego bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Obrane warzywa gotujemy do miękkości w bulionie. Zupę miksujemy przed podaniem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Placuszki z kaszy manny (od 9 miesiąca życia)

  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 brzoskwini lub kawałek banana
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Owoc kroimy na kawałki. Kaszę gotujemy na wodzie, studzimy i dodajemy żółtko oraz pokrojony owoc. Mieszamy. Małe porcje układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z oby stron na lekko złoty kolor. Patelnię można skropić olejem, ale lepiej użyć takiej bez tłuszczu.

Zdrowe owsiane ciasteczka (10-11 miesiąc życia)

  • 2 banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki suszony owoców (drobniej pokrojonych)

Przygotowanie:

Banany dokładnie gnieciemy, ma powstać lepka papka. Do bananów dodajemy 1 szklankę płatków, całość mieszamy. Masa powinna być dość gęsta i zwarta, jeśli taka nie jest dodajemy więcej płatków (wszystko zależy od wielkości naszych bananów). Na koniec do naszej masy dodajemy suszone owoce, mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*