Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia).

Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia).Maj, słońce pięknie grzeje, wręcz można mówić ostatnio o fali upałów. Dlatego na myśl o włączeniu piekarnika mówię sobie „nie”. Jednak nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego zostaje. Dlatego sięgam wówczas po pyszne, proste i sprawdzone desery idealne na lato. Domowe lody (np. ciasteczkowe lub cytrynowo-śmietankowe), liczne desery w pucharkach i… ciasta, ciasteczka bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami. Idealny deser na lato, bez pieczenia, do tego chłodny. Ja moje tartaletki podałam z jagodami, ale Wy możecie przygotować je np. borówkami lub malinami. Spróbujcie. 

Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia).

Składniki: (na 4 tartaletki 10 cm)

  • 1 opakowanie markizów kakaowych 150 g (u mnie Cukry Nyskie)
  • 21/2 łyżki masła
  • 1 galaretka np. rubinowa (wieloowocowa) na 500 ml wody
  • 11/2 szklanki wody
  • 4 łyżki jagód

Uwaga: Używam foremek z wyjmowanym dnem co znacząco ułatwia wyciągnięcie tartaletek z formy.

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy.

Całe markizy przekładamy do misy blendera (z nożami) i dokładnie rozdrabniamy. Następnie do naszych rozdrobnionych ciasteczek dodajemy rozpuszczone (gorące) masło, całość dokładnie łączymy np. łyżką.

Do foremki nakładamy nasze ciasto ugniatając je ręką, tworząc zwarty spód. Tak postępujemy z każdą tartaletką. Następnie wszystkie napełnione foremki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie (używamy o 1/2 szklanki mniej niż w zaleceniach producenta). Galaretka musi dobrze ostygnąć i zacząć już delikatnie tężeć.

Na ciasteczkowe spody nakładamy owoce (po łyżce na tartaletkę), nalewamy  niedużą ilość galaretki (około 4 łyżeczki, galaretka wsiąknie w ciasto), całość wkładamy ostrożnie do lodówki, np. na małej tacy. Po kilku minutach wciągamy , znów nalewamy małą porcję galaretki i schładzamy. Na koniec wlewamy resztę galaretki zapełniając wnętrze tartaletek. Podajemy, gdy galaretka stężeje. Wersja ekspresowa na lato (często ją stosuję): nalewamy małą porcję galaretki na owoce, tartaletki ostrożnie wkładamy do zamrażalnika np. na małej tacy, po chwili wyciągamy, nalewamy resztę galaretki i schładzamy, aż galaretka nie będzie już płynna. Wyciągamy z zamrażalnika. Przechowujemy w lodówce lub podajemy, chwilę zostawiając w normalnej temperaturze w celu lekkiego ogrzania deseru.

Tartaletki wyciągamy ostrożnie z foremek (u mnie z wyciąganym dnem). Tartaletki możecie również podać w foremkach i zjeść po prostu łyżeczką.

* Galaretki jest troszkę więcej. Nadmiar można wykorzystać do innego deseru.

Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia). (2)

Smacznego

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016 Wiosenne słodkości 2016

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi