Deser chałwowa chmurka

Deser chałwowa chmurka (2)Deser chałwowa chmurkaDeser chałwowa chmurka (5)

Dziś zapraszam Was na pyszny deser, który umili Wam każdy jesienny dzień 🙂 Deser chałwowa chmurka, to połączenie mojej ulubionej chałwy sułtańskiej z delikatnością bitej śmietany. Deser nie jest za słodki. Idealny by spędzić wolną chwilę.

Deser podałam na pięknej drewnianej płytkiej misie, którą nabyłam w sklep10x.pl Jeśli tak jak ja kochacie piękne drewniane produkty tworzone z pasją i miłością zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu 10x

sklep 10xOsobiście nie wyobrażam sobie już mojej kuchni i najróżniejszych przyjęć bez wspomnianej drewnianej płytkiej misy (podaję na niej najczęściej owoce dla gości lub najróżniejsze orzeszki czy mieszanki bakalii) oraz pięknej deser (zobaczycie ją na poniższych zdjęciach). Na takich wyrobach wspaniale prezentują się również desery, jak wspomniany dziś deser chałwowa chmurka. Zróbcie, spróbujcie i… podzielcie się tym smakiem z domownikami lub gośćmi 😉

Deser chałwowa chmurka (6)DeskiDeser chałwowa chmurka (1)

Składniki: (na 1-2 porcje)

  • 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj*
  • 2-4 biszkopty
  • 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego
  • opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty

*do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony)

Przygotowanie:

Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję odrobinę soli). Następnie kruszymy chałwę i miksujemy ją krótką chwilę z bitą śmietaną (ja to robię partiami – najpierw wkruszam pół chałwy, miksuję dosłownie chwilę, a następnie resztę chałwy i znów chwilę miksuję).

Na dno pucharka wykładamy pokruszone biszkopty (u mnie na 1 porcję 2 biszkopty), polewamy je około 2 łyżeczkami sosu czekoladowego i nakładamy porcję chałwowej bitej śmietany.

Deser podajemy od razu. Można go dodatkowo ozdobić listkami świeżej mięty, chipsów kokosa lub bezy.

 Deser chałwowa chmurka (3)

Chałwę nabyłam w sklepie Skworu, gdzie znajdziecie duży wybór wspaniałych przypraw i bakalii

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi