Uwielbiamy serniki. To jedno z najszybciej znikających ciast w moim domu. Polecam Wam dzisiaj przepis na delikatny sernik z rodzynkami. Idealny na Święta, weekendy, przyjęcia, a nawet na Nowy Rok. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie.
Składniki: (na tortownice 24 cm)
- 500 g dobrego sera z wiaderka
- 4 jajka M
- 125 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią (u mnie Skworcu)
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 i 1/2 łyżki rodzynek sułtańskich Helio
Dodatkowo:
- do ozdoby: rurki z czekolady (mleczna z białą), słodkie kwiatuszki do ozdoby
- kawałek margaryny do wysmarowania formy i kasza manna do wysypania
Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy białka (nie muszą być ubite na sztywno). W drugiej miksujemy żółtka z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce ser z wiaderka i mąkę ziemniaczaną (czubata łyżeczka), miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rodzynki, chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka. Miksujemy krótko na najmniejszych obrotach.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od wilgotności sera i piekarnika, około 45 minut. Należy obserwować pod koniec pieczenia sernik. Boki powinny odchodzić od foremki. Sernik zostawiamy jeszcze kilka minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Gdy całkiem ostygnie zdejmujemy obręcz z formy, oprószamy sernik cukrem pudrem. Brzegi zdobimy połamanymi w dłoniach rurkami czekoladowymi. Na środek układamy np. słodkie kwiatki.
Smacznego
Sernik! Pyszności 🙂 u mnie w tym roku na święta serniczka nie było, ale dziś idę w gości i mam nadzieję, że wreszcie uda mi się zakosztować mojego ukochanego ciasta 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
?