Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzieDelikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Ja i moi bliscy uwielbiam serniki. Moglibyśmy je jeść i jeść. Dlatego bardzo często je piekę urozmaicając je o składniki i aromaty lubiane przez domowników. Dziś zapraszam Was na wspaniały i bardzo delikatny sernik z makiem  i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Pierwszy raz go upiekłam na Święta, ale takie ciasto doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie. 

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 2Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie - przygotowanieDelikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie  – przygotowanie

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 3Przepis brał udział w konkursie Delecta (na Durszlaku)

Składniki:
Na spód:
  • około 90 -100 g herbatników
  • 3/4 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła
Na sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu
  • 4 jajka klasy M
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
  • 150 g cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki uht 12%
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki niebieskiego maku
  • 1 duży budyń śmietankowy Delecta
Wykończenie ciasta
  • cukier puder do delikatnego oprószenia
  • Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g
Przygotowanie

Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując.

W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka. Pianę z białek przekładamy delikatnie do sernikowej masy, całość mieszamy łyżką (od boków) aż do połączenia.

Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy całość delikatnie łyżką (! nie mikserem).

Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników.

Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić „stan upieczenia” sernika.

Gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na parę minut (w wyłączonym piekarniku).

Ostudzony i wyciągnięty z formy sernik oprószamy delikatnie cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta.

Sernik przechowujemy w lodówce.

Smacznego

* przepis własny – wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Magdalena says:

    Wygląda pysznie, mam w planach przetestować w najbliższe Święta. Proszę tylko o informację, na jakiej wielkości blachę są podane składniki?

  2. Higherlover says:

    Zrobiony tzn upieczony jednakże zmodyfikowałam trochę przepis bo śmietany nie miałam ale i tak wyszło przepysznie sernik ładnie urósł ja piekłam w prostokątnej formie polecam przepis i dziękuję za niego

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi