Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzieJa i moi bliscy uwielbiam serniki. Moglibyśmy je jeść i jeść. Dlatego bardzo często je piekę urozmaicając je o składniki i aromaty lubiane przez domowników. Dziś zapraszam Was na wspaniały i bardzo delikatny sernik z makiem  i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Pierwszy raz go upiekłam na Święta, ale takie ciasto doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie. 

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 2Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie - przygotowanieDelikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie  – przygotowanie

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 3Przepis brał udział w konkursie Delecta (na Durszlaku)

Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
Na spód
  1. około 90 -100 g herbatników
  2. 3/4 łyżki ciemnego kakao
  3. 100 g masła
Na sernik
  1. 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu
  2. 4 jajka klasy M
  3. 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
  4. 150 g cukru
  5. 3/4 szklanki śmietanki uht 12%
  6. 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  7. 3/4 szklanki niebieskiego maku
  8. 1 duży budyń śmietankowy Delecta
Wykończenie ciasta
  1. cukier puder do delikatnego oprószenia
  2. Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g
Przygotowanie
  1. Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
  2. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując.
  3. W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka. Pianę z białek przekładamy delikatnie do sernikowej masy, całość mieszamy łyżką (od boków) aż do połączenia.
  4. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy całość delikatnie łyżką (! nie mikserem).
  5. Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników.
  6. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika.
  7. Gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na parę minut (w wyłączonym piekarniku).
  8. Ostudzony i wyciągnięty z formy sernik oprószamy delikatnie cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta.
  9. Sernik przechowujemy w lodówce.
  10. Smacznego
Notes
  1. * przepis własny - wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*