Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Ja i moi bliscy uwielbiam serniki. Moglibyśmy je jeść i jeść. Dlatego bardzo często je piekę urozmaicając je o składniki i aromaty lubiane przez domowników. Dziś zapraszam Was na wspaniały i bardzo delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie. Pierwszy raz go upiekłam na Święta, ale takie ciasto doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie.
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie – przygotowanie
Przepis brał udział w konkursie Delecta (na Durszlaku)
- około 90 -100 g herbatników
- 3/4 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu
- 4 jajka klasy M
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
- 150 g cukru
- 3/4 szklanki śmietanki uht 12%
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki niebieskiego maku
- 1 duży budyń śmietankowy Delecta
- cukier puder do delikatnego oprószenia
- Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g
Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując.
W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka. Pianę z białek przekładamy delikatnie do sernikowej masy, całość mieszamy łyżką (od boków) aż do połączenia.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mieszamy całość delikatnie łyżką (! nie mikserem).
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z lodówki. Nakładamy kolejno 1 łyżkę masy makowo-sernikowej, obok łyżkę czystej masy sernikowej, znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników.
Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić „stan upieczenia” sernika.
Gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go od razu, ale uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na parę minut (w wyłączonym piekarniku).
Ostudzony i wyciągnięty z formy sernik oprószamy delikatnie cukrem pudrem, a następnie cały wierzch sernika obsypujemy czekoladowymi kamyczkami od Delecta.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego
* przepis własny – wynik eksperymentu z ulubionymi rodzinnymi smakami. Przepis podstawowy (sernik bez dodatku) ze starego rodzinnego zeszytu.
Wygląda pysznie, mam w planach przetestować w najbliższe Święta. Proszę tylko o informację, na jakiej wielkości blachę są podane składniki?
Tortownica 26 cm
Zrobiony tzn upieczony jednakże zmodyfikowałam trochę przepis bo śmietany nie miałam ale i tak wyszło przepysznie sernik ładnie urósł ja piekłam w prostokątnej formie polecam przepis i dziękuję za niego
Dzień dobry, cieszę się, że ciasto z mojego przepisu smakowało 🙂 Bardzo dziękuję za komentarz. Pozdrawiam