Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem

Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonemUwielbiam omlety za ich prostotę, ale też i nieograniczone możliwości. Wystarczy dodać jakiś owoc lub przyprawę, a zmieniają zupełnie smak. Dziś zapraszam Was na przepis na delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem. Jak do tej pory, to chyba mój ulubiony omlet. Połączenie cynamonu, jabłka i miodu sprawdziło się wspaniale. Takim śniadaniem mogłabym zaczynać każdy dzień. Spróbujcie i Wy, polecam.

Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 1 osobę)
  2. 1 jajko klasy M
  3. 1 jabłko
  4. szczypta cynamonu
  5. 25 g miodu wielokwiatowego
  6. 1/4 szklanki mąki pszennej
  7. 1/4 szklanki mleka
  8. 1 łyżeczka masła
  9. opcjonalnie cukier puder do podania
Przygotowanie
  1. Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do białka dodajemy miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy białko (nie musi być sztywne, ale winno powiększyć objętość).
  2. Do miski z żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, mleko i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
  3. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę "omletową" i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób - zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
  4. Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*