Delikatny bakaliowy sernik

Delikatny bakaliowy sernik (2)

Dziś zapraszam Was na jedno z naszych ulubionych połączeń – sernik z mnóstwem bakalii. Ten delikatny bakaliowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. My uwielbiamy go jeść tego samego dnia po upieczeniu, gdy jest najbardziej puszysty i delikatny. Jeśli jednak wolicie bardziej zwarte serniki wystarczy go zostawić na noc w lodówce. Spróbujcie, polecam.

Delikatny bakaliowy sernik (4)

Krojony jeszcze lekko ciepły, bo nikt nie chciał długo czekać 😉

Do przygotowania sernika wykorzystałam mieszankę keksową od Helio. Produkty Helio cenię od lat. Uwielbiam piec z ich udziałem najróżniejsze słodkości. Polecam Wam również moje mini babki z czekoladową krówką lub małe orzechowe mazurki.

Delikatny bakaliowy sernik (1)

Składniki: (na foremkę 20×20 cm lub małą tortownicę)

  • 50 g masła
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 4 łyżki mieszanki keksowej Helio
  • 1 opakowanie serka naturalnego 400 g*
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia sernika i dowolne ozdoby

*ja użyłam najprostszego serka Vitello z biedronki, ale możecie użyć inny

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy białka do drugiej żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy dokładnie z masłem, dodajemy cukier dalej miksując. Następnie dodajemy powoli nasz serek naturalny miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy 2 łyżki budyniu (proszek), krótko miksujemy.

Odkładamy mikser. Do naszej masy serowej dodajemy ubite białka, mieszamy je delikatnie z masą. Na koniec dodajemy 4 łyżki mieszanki keksowej, znów delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do formy (u mnie kwadratowa 20×20 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną.

Delikatny bakaliowy sernik (5)

Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35 minut. Czas pieczenia zależny od piekarnika. Boki sernika powinny być zarumienione i odchodzić od formy.

Gdy sernik przestygnie oprószamy go cukrem pudrem i dowolnie ozdabiamy – u mnie delikatne ozdoby, bo sernik zawsze szybko znikają 😉

Jeśli chcemy, aby nasz sernik był bardziej zwarty należy go zostawić w lodówce na noc, a jego konsystencja się zmieni.

Delikatny bakaliowy sernik (3)Delikatny bakaliowy sernik (4)

Smacznego

 

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*