Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik

Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik (1)
Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik (2)Co kochamy najbardziej? Słodkości i wspólną zabawę. I o tym dziś będzie wpis 😉 Bo nie ma nic przyjemniejszego niż pieczenie ciasteczek wspólnie z dziećmi. A jak ma się do tego niezwykłe foremki, czas na pieczeniu mija we wspaniałej radosnej atmosferze. Nasze delikatnie pomarańczowe ciasteczka wycinałam wraz z córeczką wspaniałymi foremkami od Protonik: uroczy żółwik, sówka (idealna dla małych szkolnych łasuchów), piesek (moja córeczka się w nim zakochała), foremka z napisem „Dla mamy” oraz autko z imieniem mojego synka. Tak, tak w Protonik możecie nabyć również spersonalizowane foremki. Wybór jest naprawdę duży, znajdziecie tam foremki idealne na różne okazji. Zachęcam do odwiedzin strony protonik.pl
logo_protonik
Dzięki uprzejmości Protonik mam dla Was wspaniałą niespodziankę. Konkurs, w którym wygrywają aż 3 osoby. Zadanie jest naprawdę proste:
„Podajcie przepis na swoje ulubione ciasteczka, które najczęściej pieczenie wspólnie z dziećmi”
Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny.
 
Zachęcam do udziału w konkursie. Pełen regulamin znajdziecie pod koniec wpisu. A teraz zapraszam Was na przepis na delikatnie pomarańczowe ciasteczka.
Delikatnie pomarańczowe ciasteczka
 
Składniki (na 1 blaszkę):
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego (używam Zott)
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego*

*można również dodać odrobinę startej skórki pomarańczowej do ciasteczek

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier puder, pokrojone masło, 2 żółtka, aromat pomarańczowy i na początek 1 łyżeczkę jogurtu (w razie potrzeby dodajemy dwie, ja miałam małe jajka i musiałam użyć 2 łyżeczek, aby ciasto ładnie się lepiło).  Całość szybko zagniatamy do połączenia składników.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół).

Ciasto wałkujemy na grubość 3-5 mm (lub rwąc mniejsze kawałki spłaszczamy dłonią), lekko podsypując je w razie potrzeby mąką. Następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące.

Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik (3)Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik (7)

Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika (średnio około 7-12 minut, ale doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek, grubsze będą piekły się dłużej).

Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik (5) Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik (6)

Smacznego

Konkurs z Protonik

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podajcie przepis na swoje ulubione ciasteczka, które najczęściej pieczenie wspólnie z dziećmi”
    Odpowiedzi udziel w formie przepisu/opisu dania. Mile widziane będą autorskie zdjęcia ciasteczek, ale nie jest to warunek konieczny.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na Facebook*. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). *Uwaga!Promocja nie jest w żaden sposób związana, sponsorowana, przeprowadzana przez serwis Facebook. Serwis Facebook nie ponosi również odpowiedzialności za przebieg konkursu.”
  3. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na Facebook. Uwaga! Proszę zgłaszać wyłącznie swoje autorskie prace  (nie kopiujemy przepisów z innych stron, ani tym bardziej zdjęć, chyba że jest to nasza własna strona) Nie liczy się jakość zdjęcia (nie jest ono konieczne) a przepis/pomysł.
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 4 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagroda:
    1 miejsce – 5 dowolnych foremek z całej oferty protonik.pl ; 2 miejsce – 4 dowolne foremki z całej oferty protonik.pl ; 3 miejsce – 3 dowolne foremki z całej oferty protonik.pl Nagród nie można wymienić na inne, ani na ekwiwalent pieniężny.
  6. Sponsorem nagród jest Protonik. Biorąc udział miło będzie jak polubisz fanpage sponsora
  7. Konkurs trwa od 15.09 do 28.09 (włącznie)
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. UWAGA! Wyniki pojawią się 02.10.2017 roku (przepraszam za małe opóźnienie) Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

  1. Bogumiła says:

    Jedyne ciasteczka jakie robię to ciasteczka maślane które znikają szybciej niż trwa ich proces 'wytwarzania’ 😀 Przepis,
    Składniki: 157g miękkiego masła
    200g cukru
    2 duże jajka
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    400g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    dwóch (lub więcej) wspaniałych pomocników!
    oraz WIELKA porcja miłości 🙂 :*
    Wykonanie:
    Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę,dodać jajka,ekstrakt i wymieszać.
    W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    Wsypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać,jeśli ciasto będzie lepkie dodać mąki.
    Podzielić na dwie części,uformować dysk,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
    Wyjąć jedną część,obsypać mąką,rozwałkować na grubość ok 0,5cm.
    Wycinać foremkami ciasteczka i układać w niewielkich odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w 175*C ok. 8-12 minut do momentu delikatnego zarumienienia się brzegów.
    Po wystudzeniu dekorujemy polewą czekoladową-wtedy są najsmaczniejsze <3

  2. MARTA says:

    Mleczne ciasteczka z amaretto
    Składniki :
    * 1/3 kostki masła
    * 3/4 szklanki cukru pudru
    * 2 łyżki amaretto
    * 3 szklanki mąki pszennej
    * pół łyżeczki proszku do pieczenia
    * tabliczka mlecznej czekolady
    Przygotowanie :
    Masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem, dodać amaretto i powoli ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wyrobić, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na dowolną grubość, wycinać ciasteczka – u mnie stempelki – układać na blaszce do pieczenia i piec w zależności od grubości ciastek 10-15 minut w 180 stopniach. Ciasteczka wystudzić, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać w niej dół ciasteczek. Odstawić do zastygnięcia.

  3. Magdalena Wojtanowicz says:

    WoW – marzenie mojego 3 letniego synka
    by mieć takie foremki do ciasteczek 🙂
    Oczywiście udział bierzemy, jakby inaczej 🙂
    zgłoszenie na FB 🙂

    pozdrawiamy serdecznie

  4. Anna says:

    Cynamonowe ciasteczka

    Składniki:
    180g masła
    90g cukru pudru
    230g mąki pszennej
    1 płaska łyżka cynamonu
    40g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy niewielkie odstępy między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu można dowolnie je udekorować.

  5. Klaudia says:

    Przepis na „Ciasteczka całkiem dobre”
    Zabrałam się pewnego ranka za wypiek ciasteczek. Były to maślane ciasteczka z poniższego przepisu. Zapach ciasteczek rozprzestrzenił się w mieszkaniu. Przybiegł i mój 4latek Igorek. Spróbował,obliznął usta i powiedział „całkiem dobre”, brakuje tylko czekoladki. Fakt! Przecież dzieci ją uwielbiają. Zmodyfikowałam nieco przepis i od tamtej pory robimy z Igorkiem „Ciasteczka całkiem dobre” w polewie czekoladowej!!
    Składniki:
    250g mąki pszennej
    90g cukru pudru
    1 żółtko
    190g masła
    opak.polewy czekoladowej
    Wykonanie: Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Przechować je przez ok 30 min w lodówce.Następnie rozwałkować.Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Potem rozpuszczamy polewę, wystudzone ciasteczka maczamy w polewie (to zawsze sprawia duży zabawy). Czekamy aż polewa zastygnie. Smacznego!

  6. Danuta Piecyk says:

    mamusia723
    Wyciskane ciasteczka kwiatki
    Składniki :
    mąka – 1,5 szkl
    cukier puder – 0,5 szkl
    oliwa z oliwek – 3 łyżki
    masło – 125 g
    żółtka jaj – 3 szt
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    cukier waniliowy – 1 łyżka
    tłuszcz do formy
    Dodatkowo :
    marmolada
    Przygotowanie :
    Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy.
    Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki z żółtkami i oliwą, zagnieść ciasto.
    Ciasto powinno być mięciutkie.
    Blachę wysmarować tłuszczem, nakładać ciasto do maszynki , przyłożyć pistolet do blachy , wyciskać ciasteczka.
    W każdy środek ciasteczka, nałożyć za pomocą szprycy, marmoladę.
    Nagrzać piekarnik do 175 stop.piec ok.10-12 minut.
    Delikatnie zdejmować gorące ciasteczka.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi