Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki.

Delikatnie cytrynowe babeczki (1)Uwielbiam piec babeczki. Dziś prosty przepis na ich lekko cytrynową wersję. Te małe słodkości doskonale nadają się dla dużych i małych wielbicieli łakoci, do zabrania ze sobą w plener lub do pracy. Ich przygotowanie, to wspaniała zabawa. Pociechy mieszają składniki zawsze z tą samą wielką radością i zaangażowaniem 🙂 A potem wspólne układanie  chrupkich ozdób na słodkim cytrynowym lukrze… Każda babeczka jest inna i to jest w nich piękne 🙂 Dzisiejsza dekoracja jest prosta, tak samo jak prezentowany przepis, ale czasem tyle na prawdę wystarczy, by stworzyć coś pysznego i wywołać uśmiech na twarzy domowników. Spróbujcie i Wy.

Dalsza współpraca z Cukierieria.plPyszne chrupiące kuliki w czekoladzie mlecznej, które użyłam do dekoracji moich babeczek znajdziecie na stronie Cukieteria.pl. Polecam Wam ten sklep. Na stronie Cukieterii każdy miłośnik pięknych słodkości znajdzie coś dla siebie. Już niedługo na blogu kolejne słodkie inspiracje, gdzie postaram się w pełni wykorzystać pyszności jakie otrzymałam w ramach dalszej współpracy z Cukieterią. A tym czasem zapraszam Was na dzisiejszy przepis na delikatnie cytrynowe babeczki.

Delikatnie cytrynowe babeczki (2)Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobnej krojonej skórki cytrynowej (kupnej) / można użyć świeżej startej skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder
  • do dekoracji – chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej od Cukieteria.pl

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i cukier puder, całość mieszamy. Następnie do naszych suchych składników wlewamy mleko, olej i wbijamy całe jajko. Całość mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja użyłam większych i mniejszych papilotek, stąd ilość moich babeczek była mniejsza, standardowo powinno wyjść około 12 sztuk babeczek.

Masę wypełniamy 3/4 wysokości papilotek. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Babeczki pieczemy około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy z wierzchu przy pomocy pędzelka gęstym lukrem cytrynowym (dwa razy). A następnie układamy na nim dowolnie chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej. Możecie też „maczać” świeżo polukrowane babeczki w miseczce z ozdobami (te powinny się Wam ładnie przykleić do lukru).

Przygotowanie lukru: świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy dodając łyżeczka po łyżeczce z cukrem pudrem, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Aby ozdoby się utrzymywały lukier powinien być dość gęsty.

Delikatnie cytrynowe babeczki (3)Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki.

Smacznego

Przepis dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę”. Razem ze mną piekły (z różnych przepisów):

Małgosia, Aga,

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi