Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej)

Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) (4)Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) (2)

Dziś zapraszam Was na delikatne (niczym chmurka) waniliowo-ryżowe placuszki. Te pyszne, rozpływające się w ustach placuszki przygotowałam na mące ryżowej. Podane składniki starczą na 1 większą lub 2 małe porcje, ale od razu doradzam zrobić więcej 😉 Gdy domownicy spróbowali tych placuszków… musiałam dorabiać kolejne porcje 😉

Przepis na te waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) znajdziecie pod koniec posta. Tym czasem chciałabym powiedzieć Wam kilka słów o miejscu, gdzie kupicie nie tylko pyszne, dobre, ale też i zdrowe produkty ajurwedyjskie. To wszystko znajdziecie w zielonysklep.com

logo_zielonysklepW sklepie znajdziecie:

  • wspomniane produkty ajurwedyjskie
  • naturalne kosmetyki
  • suplementy diety
  • oleje nierafinowane
  • oleje do masażu
  • książki
  • herbaty
  • i najróżniejsze zioła

A co ja myślę o produktach ze sklepu? Osobiście przetestowałam i rozsmakowałam się w:

  • Herbacie Yogi Tea oczyszczającej z cytryną (Detox with Lemon), którą podałam również do waniliowo-ryżowych placuszków. Pyszna, aromatyczna, łącząca łagodną gorycz mniszka ze słodyczą lukrecji i ostrością imbiru. Yogi Tea Detox with Lemon to herbatka odmładzająca, świeża, wyzwalająca.
  • Suszonych połówkach kokosa – doskonałe do lekkich zup (w szczególności na bazie mleczka kokosowego), jak również do smoothie czy deserów. Polecam Wam podać w nich domowe lody (np. z tego przepisu). Takie połówki kokosa to też doskonała ozdoba i atrakcja dla gości 😉
  • Mieszanka przypraw Cajun KTC– doskonała do wielu potraw, niezwykle aromatyczna. Składa się z nasion gorczycy, kminu, czarnego pieprzu, kruszonego chilli, tymianku, oregano, majeranku, płatków cebuli i czosnku oraz czerwonego pieprzu
  • Panch puren, czyli mieszanka wspomagająca trawienie – to popularna w Indiach mieszanka pięciu przypraw. Tradycyjnie mieszanki tej używa się w całości, nigdy się jej nie mieli. Może być używana zarówno do dań wegetariańskich jak i mięsnych. Bywa również używana do przygotowywania indyjskich marynat. Skład: kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, czarnuszka, gorczyca.
  • Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu. Idealna do placuszków, ciast, ciasteczek, zagęszczania sosów.

produkty zielonysklep (2)produkty zielonysklep (1)

A teraz… zapraszam Was na przepis 🙂

Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) (1)Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) (3)

Składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut gęstsze od naleśnikowego) odstawiamy na około 5 minut. Następnie mieszamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem kokosowym. Placuszki smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają się bąbelki odwracamy je ostrożnie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy (już bez pokrywki).

Podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty.

Delikatne waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) (4)

Smacznego

Print Friendly

8 comments

Dodaj komentarz


*