Delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanym

Delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanymUwielbiam placuszki. Zwłaszcza takie delikatne, rozpływające się w ustach. Dziś dzielę się z Wami przepisem na delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Po wakacyjnych „jedzonkach” miło jest wrócić do swojej kuchni i przygotować takie śniadanie. Choć nie ukrywam, że za pięknym polskim morzem, słoneczną plażą (udało nam się mieć przez cały pobyt piękną pogodę) i tą chwilą wytchnienia od codzienności będę tęsknić…

Składniki: (na 2 porcje)

  • 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
  • 6 łyżek mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
  • 1 duże jajko
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
  • propozycja podania: cukier puder i żurawina

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek homogenizowany o smaku waniliowym, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Następnie dodajemy mąkę łyżka po łyżce mieszając, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień (placuszki smażymy na małym ogniu, aby zdążyły „urosnąć”). Łyżką stołową wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto.

Podajemy od razu np. oprószone cukrem pudrem w towarzystwie żurawiny.

Delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanym 2

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

    • Magdalena says:

      Bardzo się cieszę że smakowały ☺ A co do porcji… kwestia głodu, zawsze można zrobić więcej, tak jak Pani to zrobiła 🙂

      Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi