Delikatne placuszki serowe z wiśniowym dżemem

Delikatne placuszki serowe z wiśniowym dżememDziś zapraszam Was na delikatne placuszki serowe z wiśniowym dżemem. Dla matki nie ma nic piękniejszego niż zadowolone buźki maluszków z radością jedzące śniadanie. A tak właśnie dziś zaczęliśmy dzień – smacznie i z uśmiechem 🙂 Moje placuszki podałam z dżemem naturalnym 100% Symphatica o smaku wiśniowym, który możecie nabyć we wszystkich sklepach Lidl. Spróbujcie, serdecznie polecam Wam to połączenie smaków. Jak dla nas… śniadanie idealne 🙂

Składniki: (na 6-7 placuszków) – ja wykonałam placuszki z podwójnej porcji

  • 1 opakowanie serka kanapkowego o smaku naturalnym 100g
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki mleka (u mnie 2%)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do podania: dżem naturalny 100% Symphatica o smaku wiśniowym (dostępny w Lidl)
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy np. łyżką. Następnie dodajemy mleko i cukier trzcinowy, znów mieszamy.

Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać.

Placuszki podajemy z dżemem, u mnie o smaku wiśniowym.

Delikatne placuszki serowe z wiśniowym dżemem (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi