Delikatne kokosowe babeczki (dla córeczki)

Delikatne kokosowe babeczki (dla córeczki) (1)Delikatne kokosowe babeczki (dla córeczki) (2)

Dziś mam dla Was pyszny i naprawdę szybki przepis, na rozpływające się w ustach delikatnie kokosowe babeczki. Ja swoje przygotowałam specjalnie dla chorej córeczki. „Mamusiu, upiecess mi babeczki? Plosse” Po prostu nie można odmówić. I tak po kilku chwilach mieszania i paru minutach pieczenia na twarzy mojej córeczki znów zawitał uśmiech 🙂 Polecam i Wam takie babeczki. Prosto, szybko i smacznie, a dodatek oleju kokosowego sprawia, że są naprawdę delikatne i… ten kokosowy zapach i smak… Jak dla mnie (i córeczki) niebo w ustach 🙂

Delikatne kokosowe babeczki (dla córeczki) (3)

Składniki: (na 6-7 sztuk)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dodajemy mąkę pszenną i 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, całość mieszamy łyżką. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jedno jajko, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajmy rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości, babeczki rosną (ja papilotkami wyłożyłam formę na muffinki).

Przygotowanie Babeczki na oleju kokosowym

Babeczki pieczemy na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (około 20-25 minut).

Podajemy same lub w towarzystwie ulubionej herbaty.

Delikatne kokosowe babeczki (dla córeczki) (4)

Do przygotowania babeczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

 

Print Friendly

18 comments

  1. M. says:

    Nigdy nie piekłam jeszcze muffinek, a ten przepis jest prosty i dedykacja w sam raz na mój gust, mam więc pytanie, czy same silikonowe papilotki ustawione na płaskiej formie wystarczą by upiec taki mini cuda i czy należy je w środku natłuścić? Pozdrawiam.M.

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      przyznam, że już od dawna nie piekę w silikonowych foremkach, ale przepis jest naprawdę prosty i powinny się udać i w takich foremkach. Oczywiście można tak jak i papierowe ustawić je po prostu na blasze/formie. Proszę tylko uważać z ilością masy – nie więcej niż do 3/4 wysokości, aby się nie wylała (babeczki rosną podczas pieczenia). Jeśli używa Pani po raz pierwszy foremek silikonowych warto je lekko natłuścić, przy kolejnym użyciu nie jest to potrzebne. Proszę dać znać czy babeczki się udały. Mam nadzieję, że będą smakować 🙂

  2. KamilaD. says:

    Miałam w domu składniki więc od razu je upiekłam. Są pyszne faktycznie takie kokosowe i delikatne. Wyszło mi 6 muffin.

Dodaj komentarz


*