Delikatna rolada makowa (biszkoptowa)

 

Delikatna rolada makowa (biszkoptowa) Aromat świeżo zaparzonej kawy, domowe ciasta, śmiech dzieci w oddali… tym właśnie jest dla mnie relaks. Tak właśnie mogłabym zaczynać każdy dzień. Dziś przychodzę do Was nie tylko z przepisem na pyszną delikatną roladę makową, ale również z filiżanką dobrej kawy. Bo cóż może być lepszego. Dobrze dobrana kawa jest dopełnieniem każdego deseru. Aroma Pieno, to głębia i smak dla każdego kawosza. Mieszanka jasno palonych ziaren 100% Arabica pochodzących z plantacji znajdujących się w Brazylii, Kolumbii oraz Etiopii. Ta kawa zachwyci każdego. Już podczas mielenia wiemy, że mamy do czynienia z wysokiej jakości produktem. W Palarni Caveres, to pewność smaku i aromatu. Znajdziemy tu ziarna tylko z najlepszych plantacji.

A wracając do przepisu… Delikatna rolada makowa (biszkoptowa), to wspaniała propozycja do popołudniowej kawy, na przyjęcia lub święta. To ciasto sprawdzi się w każdej sytuacji i na pewno zachwycicie nim swoich gości. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt wyśmienity. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jaj
  • mała szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 płaskich łyżek cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 8 g

Na masę makową:

  • 3/4 szklanki maku
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • niepełne pół szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • około 100 g bakalii (mix skórek, rodzynek itd)

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Początek przygotowań:

Przygotowujemy prostokątną blachę (u mnie 35×28 cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z małą szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy oba rodzaje cukru (robimy to stopniowo łyżka po łyżce). Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę, odrywamy od góry papier do pieczenia i zawijamy całość ostrożnie na kształt rolady.

Jak przygotować masę makową do naszej rolady biszkoptowej?

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po około 20 minutach zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Następnie do naszego zmielonego maku wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę oraz aromat, mieszamy.

W większym garnku rozpuszczamy masło z cukrem i nie zdejmując z ognia powoli dodajemy nasz mak, mieszamy. Pod koniec dodajemy mix bakalii. Gotujemy całość tylko do momentu zgęstnienia masy (nie za długo).

Ostatni etap przygotowań rolady makowej na biszkopcie:

Ostrożnie rozwijamy nasz biszkopt i wykładamy na niego jeszcze ciepłą masę makową z bakaliami. Równomiernie rozprowadzamy pozostawiając około 1-2 cm bez masy. Ponownie zawijamy naszą roladę.

Naszą roladę z makiem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie oprószamy całość solidnie cukrem pudrem lub polewamy lukrem bądź czekoladą.

Delikatna rolada makowa (biszkoptowa) najlepiej smakuje z filiżanką dobrej kawy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*