Danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami

Danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami Latem często stawiam na szybkie przepisy pełne warzyw i kolorów. Dziś polecam Wam danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami. To niebywale prosty i szybki przepis na obiad. Taka moja mała wariacja na temat popularnego leczo. Smak i prostota. Całość idealnie pasuje do świeżego, domowego pieczywa (tu znajdziecie przepis na najłatwiejszy chleb), jak i porcji ziemniaków. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 małe cukinie lub kabaczki (waga po obraniu 320 g)
  • 1 długa szpiczasta czerwona papryka
  • 1 opakowanie kabanosów Olewnik
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
  • 6 pieczarek
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (390 g)
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę (pomijamy ten krok jeśli używamy suszonej, tą dodajemy na końcu razem z pomidorami). Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, chwilę podsmażamy.

Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, kabanosy i cukinię. Całość chwilę smażymy, mieszając.

Na koniec dodajemy krojone pomidory i wodę, doprawiamy do smaku i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości cukinii (powinna być miękka, ale nie może się rozpadać).

Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz