Danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami Latem często stawiam na szybkie przepisy pełne warzyw i kolorów. Dziś polecam Wam danie jednogarnkowe z cukinią, kabanosem i pieczarkami. To niebywale prosty i szybki przepis na obiad. Taka moja mała wariacja na temat popularnego leczo. Smak i prostota. Całość idealnie pasuje do świeżego, domowego pieczywa (tu znajdziecie przepis na najłatwiejszy chleb), jak i porcji ziemniaków. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 małe cukinie lub kabaczki (waga po obraniu 320 g)
- 1 długa szpiczasta czerwona papryka
- 1 opakowanie kabanosów Olewnik
- 1 mała cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli
- 6 pieczarek
- 1 opakowanie krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (390 g)
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę (pomijamy ten krok jeśli używamy suszonej, tą dodajemy na końcu razem z pomidorami). Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, kabanosy i cukinię. Całość chwilę smażymy, mieszając.
Na koniec dodajemy krojone pomidory i wodę, doprawiamy do smaku i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości cukinii (powinna być miękka, ale nie może się rozpadać).
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego