Czekoladowy pudding ryżowy z chrupiącym crunchy

czekoladowy-pudding-ryzowy-z-chrupiacym-crunchyDziś zapraszam Was na szybki czekoladowy pudding ryżowy z chrupiącym crunchy. Idealnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i w formie słodszego śniadania. Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil. Tak jak inne pyszności, które możecie znaleźć co piątek w akcji organizowanej na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Ja swoją porcję zjadłam w ramach śniadania. No cóż… miło jest zacząć piątek od czegoś pysznego 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • cukier trzcinowy do smaku – dodajemy wg własnych upodobań (u mnie około 3/4 łyżki)
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko)
  • crunchy naturalne (u mnie z eSłoneczko)
  • do podania: listki świeżej mięty, plaster banana, ulubione naturalne posypki

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier i gotujemy. Do gotującego się mleko wsypujemy płatki ryżowe. Całość gotujemy z 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z palnika i na chwilę odstawiamy, aby całość dobrze zgęstniała.

Do wysokiej szklanki lub pucharka układamy warstwowo chrupiące crunchy, czekoladowy pudding ryżowy, crunchy i znów pudding.

Wierzch dowolnie zdobimy np. plasterkiem banana, posypkami i listkami świeżej mięty.

czekoladowy-pudding-ryzowy-z-chrupiacym-crunchy-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

Skomentuj z majeczką w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi