Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach

Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach (1)Jak przynieść odrobinę lata do domu? Czym zaskoczyć gości i domowników? Odpowiedzią na to jest moja czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach. Ten wspaniały deser przywołuje mi na myśl słoneczne wakacje. Gdzie słodycz pysznych czekoladowych lodów ze starej małej lodziarni towarzyszyła mi co dnia. Smak lodów z serii „Lody jak dawniej” Braci Koral jest równie wyjątkowy. Polecam Wam spróbować.

Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach (2)

Składniki: (na około 4 porcje po 2 gofry)

  • 3 jajka M
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • mała szczypta soli
  • 125 ml oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 l mleka
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • Lody jak dawniej Czekoladowe z wiśniami Bracia Koral 450 ml
  • garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny
  • sos czekoladowy
  • kandyzowane wiśnie
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego).

Gofrownicę smarujemy olejem (przy użyciu pędzelka). Bardzo dobrze ją rozgrzewamy. Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1.700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy, wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Małą chochelką nakładamy porcje ciasta.

Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą.

Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi owocami, po bokach układamy kandyzowane wiśnie i dodajemy akcent zieleni w postaci świeżych listków mięty.

Podajemy od razu.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Renata says:

    Wyglądają niebiańsko! Niedawno od znajomych na parapetówkę dostałam nową gofrownice profi i w końcu nie muszę się obchodzić smakiem jak widzę gofry na zdjęciach, bo mogę je sama przygotować. Zrobię gofry z lodami i borówkami.

Dodaj komentarz