Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami)

Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) (1)Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) (2)

Dziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami). Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w przygotowaniu. Takie babeczki możecie przygotować o każdej porze roku, dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców. Czy wiedzieliście, że liofilizowana malina zachowuje niemal w całości smak i aromat świeżych owoców oraz co równie ważne może być przechowywana nawet przez kilka lat. Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia

logo_stragan zdrowia

A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości polecam Wam marcepan z nadzieniem malinowo-żurawinowym w gorzkiej czekoladzie. Wspaniałe uzupełniające się smaki. Pyszne marcepanowe czekoladki otulone gorzką czekoladą wypełnione wspaniałym nadzieniem. Idealne, nie za słodkie połączenie. Polecam spróbować.

Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) (3)Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) (4)

Składniki: (na 12 sztuk)

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub
  • liofilizowane maliny – do nabycia w Stragan Zdrowia
  • 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko klasy M
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy lub . Całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy tylko do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie dodajemy po 2-3 liofilizowane maliny i znów nakładamy ciasto.

Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) (5)

Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Babeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Następnie oprószamy je cukrem pudrem lub polewamy delikatnie lukrem.

Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) (1)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi