Czekoladowo karmelowe babeczki

czekoladowo-karmelowe-babeczkiProstota, szybkość przygotowania i smak – czekoladowo karmelowe babeczki. Bardzo lubię przygotowywać najróżniejsze babeczki. Kilka składników, łyżka, parę minut w piekarniku i już można się cieszyć pysznymi małymi babeczkami. Czekoladowo karmelowe babeczki są idealne do kawy lub herbaty, dla niespodziewanych gości, na przyjęcie. Słodko i szybko. Nic tylko piec 😉 Spróbujcie.

Składniki: (na 14-16 babeczek)

Składniki mokre:

  • 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 150 g masła lub margaryny

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 3 łyżki orzechów w karmelu (około 20 g) + do dekoracji

Do podania piwo Brown Ale – dobrze schłodzone.

Przygotowanie:

Orzechy w karmelu wkładamy do misy blendera i rozdrabniamy.

Margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy oraz kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki możecie dać łyżkę słodkiego kakao i resztę ciemnego do wypieków). Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

Do przestudzonej margaryny dodajemy jajka, mleko i 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego, wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.

Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec dodajemy rozdrobione orzechy, delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do papilotek na muffiny (do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20-23 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz