Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie

 Czekoladowe trufle w orzechowym krokancieUwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś polecam Wam przepis na czekoladowe trufle w orzechowym krokancie. Trufelki są naprawdę proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako słodkość do ulubionej książki, a nawet na przyjęciu. Spróbujcie.

Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 1Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Przepis na moje czekoladowe trufle w orzechowym krokancie dodaję do zabawy „Szybkie piątki” na Facebook.

Składniki:

  • 100 g masła / margaryny
  • 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • 4 krople aromatu pomarańczowego
  • 120 g herbatników (u mnie Cukry Nyskie z mieszanki PIK)
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • orzechowy krokant (u mnie z Cukieteria.pl)

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami.

W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło (lub margarynę) z kakao i cukrem (na małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.

Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała.

Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym np. do głębokiego talerza.

Gotowe trufle wkładamy do lodówki, aby masa dobrze „zgęstniała”. Po wyciągnięciu z lodówki od razu podajemy.

Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 2Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie

Smacznego

Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly

14 comments

Dodaj komentarz


*