Czekoladowe naleśniki z miodem i waniliowym serkiem

Czekoladowe naleśniki z miodem i waniliowym serkiem Pyszne, proste w przygotowaniu czekoladowe naleśniki z miodem i waniliowym serkiem homogenizowanym. Idealne na śniadanie. Do tak przygotowanym naleśników wspaniale smakują też świeże owoce lub opcjonalnie te z puszki np. brzoskwinie. Naleśniki można zjeść też wyłącznie polane miodem. Będzie równie pysznie. Polecam.

Składniki:

  • około 6-7 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 szklanki płynów (pół na pół mleko i woda)
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 1 małe jajko
  • niewielka ilość oleju
  • 1 mały waniliowy serek homogenizowany
  • miód do polania naleśników – u mnie akacjowy z dodatkiem Gelee Royalod Złota Kraina

    Rabat na zakupy! Rabat 5% po wpisaniu kodu FCMXBW na stronie https://zlotakraina.com/

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy płyny i mieszamy całość ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy kakao i łyżka po łyżce mąkę, mieszamy. Mąki ma być tyle by uzyskać odpowiednią gęstość ciasta naleśnikowego (konsystencja rzadkiej śmietany). W razie potrzeby można dodać ciut więcej mąki.

Patelnię skrapiamy olejem i nalewamy porcję ciasta. Ruszając patelnię rozprowadzamy ciasto na jej powierzchni (naleśniki powinny być cienkie). Smażymy z obu stron. Układamy jeden na drugim.

Następnie każdy naleśnik (powinny nam wyjść 3-4 małe naleśniki) smarujemy waniliowym serkiem homogenizowanym. Składamy dowolnie i polewamy obficie miodem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz