Czekoladowe naleśniki z miodem i waniliowym serkiem Pyszne, proste w przygotowaniu czekoladowe naleśniki z miodem i waniliowym serkiem homogenizowanym. Idealne na śniadanie. Do tak przygotowanym naleśników wspaniale smakują też świeże owoce lub opcjonalnie te z puszki np. brzoskwinie. Naleśniki można zjeść też wyłącznie polane miodem. Będzie równie pysznie. Polecam.
Składniki:
- około 6-7 łyżek mąki pszennej
- 0,5 szklanki płynów (pół na pół mleko i woda)
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 1 małe jajko
- niewielka ilość oleju
- 1 mały waniliowy serek homogenizowany
- miód do polania naleśników – u mnie akacjowy z dodatkiem Gelee Royalod Złota Kraina
Rabat na zakupy! Rabat 5% po wpisaniu kodu FCMXBW na stronie https://zlotakraina.com/
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy płyny i mieszamy całość ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy kakao i łyżka po łyżce mąkę, mieszamy. Mąki ma być tyle by uzyskać odpowiednią gęstość ciasta naleśnikowego (konsystencja rzadkiej śmietany). W razie potrzeby można dodać ciut więcej mąki.
Patelnię skrapiamy olejem i nalewamy porcję ciasta. Ruszając patelnię rozprowadzamy ciasto na jej powierzchni (naleśniki powinny być cienkie). Smażymy z obu stron. Układamy jeden na drugim.
Następnie każdy naleśnik (powinny nam wyjść 3-4 małe naleśniki) smarujemy waniliowym serkiem homogenizowanym. Składamy dowolnie i polewamy obficie miodem.
Smacznego