Czekoladowe bezglutenowe babeczki z pomarańczową skórką (na mące z czerwonej soczewicy)

czekoladowe-bezglutenowe-babeczki-z-pomaranczowa-skorka-na-mace-z-czerwonej-soczewicyDziś mam dla Was dość nietypowy przepis na czekoladowe bezglutenowe babeczki z pomarańczową skórką. Dlaczego nietypowy? Do przygotowania wykorzystałam mąkę z czerwonej soczewicy od Pro-BIO. Przyznam Wam szczerze, że nigdy wcześniej na niej nie pracowałam, dlatego moja przygoda z nią w kuch była tym bardziej ciekawa. Babeczki zachwyciły moje koleżanki, które nie jadają słodkości z pszennych mąk. A więc, było warto spróbować i wywołać uśmiech u innych tym dość nietypowym wypiekiem 🙂 Mówiły, że są a la brownie 🙂 Wilgotne i czekoladowe. A teraz kilka słów o samej mące. Mąka z czerwonej soczewicy, to powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion strączka tejże rośliny. Jak wspomniałam wcześniej jest bezglutenowa. Jest gładka, o specyficznej pomarańczowej barwie. A co najważniejsze jest zdrowa, ma bardzo dużą ilość białka. Można ją stosować zarówno do wypieków – jak wspomniane czekoladowe babeczki – jak i np. do zagęszczania sosów. Warto w swojej kuchni poznawać nowe smaki i produkty.

Składniki: (na około 7 większych babeczek)

  • 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (u mnie bezglutenowe)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy od Pro-BIO
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego od Pro-BIO
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • mała szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę z czerwonej soczewicy, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy łyżką do połączenia.

Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy kefir i olej. Całość mieszamy łyżką.

Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, znów chwile mieszamy łyżką (dosłownie 2-3 razy).

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie większe). Ciasto przekładamy do papilotek. Babeczki pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie (w nagrzanym wcześniej piekarniku) około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia uzależniony od piekarnika i wielkości babeczek).

babeczki-na-mace-z-czerwonej-soczewicy

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj ewa Anuluj pisanie odpowiedzi