Czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym

Czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym (1)Dziś zapraszam Was na coś słodkiego. Pyszne domowe czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym. Przygotowanie jest naprawdę proste. Batoniki nie są przesłodzone, bo do ich przygotowanie użyłam białej czekolady bez cukru, a całość zwieńczyłam czekoladą gorzką. Batoniki po przekrojeniu / przegryzieniu są dość sypkie, ale to dodaje im uroku. Uwielbiam jeść później pozostałe po batonikach słodkie ziarenka ryżu ekspandowanego 🙂 Skąd pomysł na takie batoniki? No cóż… chyba każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego? 😉 A ja w takich chwilach wchodzę do mojej kuchni, przeglądam szafki i… przygotowuję słodkie pyszności, które później doskonale umilają mi (i bliskim) wolne chwile np. podczas oglądania ulubionego serialu lub czytania książki. Jeśli też jesteście małymi łasuchami spróbujcie moich czekoladowych batoników z ryżem ekspandowanym 🙂

Czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym (2)

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, zaczynamy je rozpuszczać na mniejszym ogniu, po czym dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę bez cukru (u mnie z jagodami goji). Co jakiś czas delikatnie mieszając rozpuszczamy składniki. Zdejmujemy garnuszek z ognia i wsypujemy 3/4 szklanki brązowego ryżu ekspandowanego, szybko mieszamy w taki sposób aby nasza czekoladowa mieszanka dobrze pokryła ryż. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy długi batonik (można to zrobić np. przy użyciu kuchennej łopatki lub tak jak ja ręką wcześniej zwilżoną zimną wodą, ale należy poczekać aż masa delikatnie przestygnie aby się nie oparzyć). Chwilę odczekujemy po czym nasz baton przekładamy do lodówki na około 1 godzinę (ja zawijam delikatnie boki papieru na którym leży i tak „zapakowany” wkładam do lodówki). Gdy baton dobrze zastygnie, kroimy go na dwie części i oblewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wierzch batoników posypujemy rozdrobnionymi w dłoniach owocami liofilizowanymi i ryżem ekspandowanym. Wstawiamy do lodówki, aby nasza polewa z gorzkiej czekolady dobrze zastygła.

Smacznego

biogo_logoZapraszam Was do zapoznania się z ofertą eko sklepu internetowego ze zdrową żywnością biogo.pl

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Di gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi