Czekoladowe babeczki z nutellą

czekoladowe-babeczki-z-nutella-1Dziś zapraszam Was na odrobinę czekoladowej rozkoszy 😉 Czekoladowe babeczki z nutellą przygotujecie dosłownie w kilka chwil, a ich smak osłodzi Was na dłużej. Idealne na poprawę humoru, wywołanie uśmiechu, do kawy, a nawet na Święta. Ja swoje przygotowałam w foremkach „Muffiny tulipan Wesołych Świąt” od PapilArt. Świetnie sprawdzają się do pieczenia słodkich wypieków i stanowią piękną ozdobę. Spróbujecie.

czekoladowe-babeczki-z-nutella-2

Składniki: (na 7-8 większych babeczek)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko M
  • około 7-8 łyżeczek nutelli (w zależności od ilości babeczek)

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Całość mieszamy. Do drugiej mokre: jajko, olej, mleko, dokładnie mieszamy. Łączymy obie iski mieszając tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do papilotek (3/4 wysokości). Na górę każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę nutelli.

czekoladowe-babeczki-z-nutella-3

Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut (do tzw. „suchego patyczka” – wbitego w ciasto).

Babeczki można dowolnie ozdobić.

czekoladowe-babeczki-z-nutella-4

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Di gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi