Czekoladowe babeczki z lentilkami Dziś zapraszam Was na jedne z naszych ulubionych babeczek. Pyszne i proste w przygotowaniu czekoladowe babeczki z lentilkami, to hit każdego przyjęcie dla maluszków. Moje dzieci je uwielbiają – i jeść i piec. Bo… nie ma nic lepszego niż wspólne wypieki, a takie babeczki są do tego stworzone. Proste, nie za słodkie babeczki wypełnione kawałkami czekolady (u nas biała i mleczna, ale można użyć dowolnej), a do tego te wyjątkowe ozdoby. Maluchy zawsze aż piszczą z radości, gdy czekoladowe babeczki z lentilkami pojawiają się na stole. Spróbujcie i Wy, polecamy.
Składniki: (na 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej TO TA (320 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (średnie)
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki cukru (około 130 g) – można dać więcej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki naturalnego kakao
- około 50 g czekolady – u mnie białe i mleczne kropelki, można też posiekać dowolną czekoladę
Do dekoracji:
- lentilki i lukier (biały lub z dodatkiem naturalnego zielonego barwnika)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewa do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do większej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Na koniec dodajemy czekoladę, znów mieszamy.
W drugiej misce mieszamy dokładnie mleko, jajka i olej. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi. Mieszamy całość łyżką, ale tylko do połączenia (nie za długo).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy masę (nie zapełniając w pełni papilotek, ciasto rośnie).
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut. Babeczki powinny ładnie urosnąć i zarumienić się od góry. Po około 20 minutach warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem wbitym w ciasto. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że babeczki są już upieczone.
Babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po przestudzeniu dekorujemy lukrem i lentilkami.
Smacznego
Jakie pyszne i urocze!
Dziękuję 🙂
Ale fajne
🙂