Czekoladowa krajanka bez pieczenia

Czekoladowa krajanka bez pieczenia Od zawsze uwielbiałam desery z preparowanym ryżem. Przeważnie były, to popularne szyszki, ale nie stroniłam też od różnych batoników i krajanek. Dziś polecam Wam pyszną czekoladową krajankę bez pieczenia. Najlepiej przygotować ją na wieczór, aby postała w nocy w lodówce. Dzięki temu następnego dnia możecie po nią sięgnąć o dowolnej porze. Czekoladowa krajanka, to naprawdę prosty i pyszny deser. Z chęcią sięgną po nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. To kto się skusi dziś na taki deser bez pieczenia? 🙂

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 25 g masła
  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • 2 pełne łyżki masy krówkowej kukułka Helio
  • czekoladowe wiórki lub inne ozdoby

Będzie potrzebować jeszcze:

  • małej foremki – u mnie papierowa 11×17, możecie też użyć np. małego plastikowego pojemnika i wyłożyć go papierem do pieczenia

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i łyżeczką miodu. Jak? Składniki przekładamy do metalowej lub szklanej miseczki (czekoladę najlepiej połamać na kawałki, masło również warto pokroić), którą ustawiamy na garnuszku z wrzącą wodą. Miseczka nie może dotykać tafli wody. Składniki topi ciepło pary wodnej. Pod koniec całość mieszamy.

Naszą czekoladową masę mieszamy z ryżem preparowanym. Całość przekładamy do papierowej foremki lub innego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ugniatamy, aby masa była bardziej zwarta i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Dwie pełne łyżki masy krówkowej wkładamy do miseczki, którą ustawiamy na garnuszku z wrzącą wodą (tak samo jak postąpiliśmy wcześniej z innymi składnikami). Masa ma stać się bardziej płynna. Smarujemy nią wierzch naszej krajanki. Całość posypujemy wiórkami czekolady lub innymi ozdobami i wkładamy na jeszcze około 1,5 h do lodówki. Po tym czasie nasz deser można pokroić na kawałki ostrym nożem.

Uwaga! masa z wierzchu będzie miękka. Jeśli tego nie chcecie możecie krajankę polać np. rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*