Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem

Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniemUwielbiam serniki. Są idealne na co dzień i od święta. U mnie w domu jest, to najszybciej znikające ciasto 🙂 Zadowolone buzie dorosłych i małych domowników domagają się jeszcze… i jeszcze… Ostatnio było dość gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała).

Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą  – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna z okazji 3 jubileuszu. Niech przez kolejne lata Akademia uczy kolejne pokolenia gotowania z radością, pasją i miłością do jedzenia. Wszystkiego najlepszego. Zajrzyjcie na strony:  www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz www.marcoghia.pl, by poznać świat pełen pasji i smaku.

Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem 2

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem)

 

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

  • 500 g dobrego sera wiaderkowego
  • 125 masła lub margaryny
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka skórki cytrynowej krojonej
  • 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy
  • 4 jajka (najlepiej wiejskie)
  • mała szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • maliny
  • różowe wiórki czekoladowe
  • odrobina cukru pudru

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka miksujemy z pokrojonym masłem/margaryną. Następnie dodajemy cukier, skórkę cytrynową, cukier aromatyzowany cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy stopniowo biały ser z wiaderka (wcześniej wyjęty z lodówki) i dalej miksujemy na mniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białej i delikatnie ją mieszamy z masą serową łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (krótko).

Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną tortownicę.

Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 40-45 minut. Boki sernika powinny odchodzić od formy. Po tym czasie zostawiamy sernik na kilka minut w uchylonym piekarniku.

Ostudzony sernik zdobimy malinami i różowymi wiórkami czekoladowymi. Maliny delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Jeśli chcemy, aby był bardziej zwarty przechowujemy go w lodówce.

Smacznego


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool
Zajrzyjcie na strony:  www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz www.marcoghia.pl, by poznać świat pełen pasji i smaku.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*