Cytrusowa babka (mieszana łyżką)

Cytrusowa babka (mieszana łyżką). U mnie w domu po prostu uwielbia się babki. Dzisiejszą wersja została wzbogacona o sok i startą skórkę z pomarańczy i limonki. Babka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Bardzo często pomagają mi przy niej dzieci 😉 Uwielbiają mieszać składniki. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta cytrusowa babka będzie idealna. Polecam, spróbujcie.

Cytrusowa babka idealnie smakuje w towarzystwie małej czarnej. U mnie z mojej ulubionej kawiarki Top Moka Mini 2 ( o kawiarce pisałam Wam już tutaj). Szybkie ciasto, szybka mała kawa i… nic więcej nie trzeba 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka klasy M
  • 175 g masła lub margaryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier

Przygotowanie:

Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów i startą skórkę z pomarańczy i limonki (ilości podałam w składnikach). Mieszamy składniki łyżką. Kolejno wbijamy jajka, mieszamy. Na koniec wlewamy ciepły (nie gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.

Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut.

Po przestudzeniu dowolnie zdobimy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

Dodaj komentarz

*