Dziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe naleśniki z prażonymi jabłkami. Idealne na obiad lub wczesną kolację. Osobiście uwielbiam cynamonowe smaki i prażone jabłka. Po powrocie z jesiennego spaceru nie ma nic przyjemniejszego niż delektować się kubkiem gorącej kawy zbożowej w towarzystwie cynamonowych naleśników o tak pysznym jabłkowym wnętrzu. Spróbujcie i Wy 🙂
Składniki: (na 5-6 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- odrobina soli
- 1 jajko M
- duża szczypta cynamonu
- jabłka prażone z cynamonem (około 1 czubatej łyżki na naleśnik)
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka cukru cynamonowego CELIKO – do nabycia w ZdrowyMarket24
Naleśniki podałam w towarzystwie mojej ulubionej klasycznej kawy INKI BIO (do nabycia w ZdrowyMarket24)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko i wodę, wbijamy całe jajko i dodajemy dużą szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy (można krótko zmiksować).
Porcję ciasta wylewamy na lekko natłuszczoną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron (nie powinny być zbyt grube, ani zbyt mocno wysmażone). Na każdy naleśnik nakładamy porcję prażonych jabłek z cynamonem (u mnie około 1 czubatej łyżki, nakładam na połowę placka następnie go składam).
Naleśniki oprószamy mieszanką cukru pudru i cukru cynamonowego.
Smacznego