Cynamonowa pieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną

Cynamonowa pieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną

Cynamonowa pieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną. Uwielbiam jeść ciepłe owsianki zapieczone w piekarniku. Każdego dnia mogłabym wymyślać inną. Możliwości na przygotowanie takiej owsianki jest naprawdę wiele. Często jednak powtarzam niektóre przepisy. Cynamonowa pieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną jest jedną z tych, które upodobałam sobie w szczególności. No cóż… po prostu ciężko się oprzeć takim smakom jak cynamon, jabłko, twaróg i naturalna słodycz żurawiny, a to wszystko w małej zapiekanej formie. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko klasy M
  • 90 g chudego twarogu
  • 2 łyżeczki ulubionego miodu*
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1/2 małego jabłka
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka brązowego cukru do posypania po wierzchu

* jeśli Wy lub Wasze dziecko wolicie słodsze owsianki można dodać więcej miodu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy miód oraz całe jajko, mieszamy wszystko dokładnie np. widelcem. Dodajemy twaróg, znów dokładnie mieszamy.

Dodajemy całą szklankę płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy.

Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.

Tak przygotowaną masę serowo-owsiankową przelewamy do foremki do zapiekania (jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut.

Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą owsiankę i od razu podajemy.

Opcjonalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika całość można posypać brązowym cukrem, który delikatnie stopi się na wierzchu owsianki i nada jej dodatkowej słodyczy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*