Cynamonowa owsianka z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami

cynamonowa-owsianka-z-pomaranczowa-skorka-i-suszonymi-jablkami-amkezUwielbiam owsianki, to doskonały zdrowy i sycący posiłek, który szybko dostarcza energii. Dziś zapraszam Was na cynamonową owsiankę z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Po zabawach na śniegu z dziećmi taki posiłek jest idealny. Ciepła, pyszna i sycąca owsianka… mniam. A do tego moje ulubione suszone jabłka od Amkez, które mogę jeść dosłownie garściami 😉 Czasem, gdy dzieci już śpią włączam mój ulubiony film i… delektuje się tą zdrową i naprawdę pyszną przekąską. Polecam 🙂 A teraz zapraszam Was na przepis na cynamonową owsiankę z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Spróbujcie. Idealna na śniadanie, jak i chłodne zimowe wieczory 😉

Składniki: (1 duża porcja)

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 pełna szklanka mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki możecie go dodać więcej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej*
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka kostki jabłkowej ze skórką Amkez
  • 2-3 krążki jabłka suszonego ze skórką Amkez
  • syrop z agawy jasny do polania owsianki

*najlepiej domowej, można dać mniej skórki jeśli nie lubicie tak intensywnie pomarańczowych smaków

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płatki owsiane górskie, zalewamy je pełną szklanką mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki można dodać go więcej). Zaczynamy gotować naszą owsiankę na małym ogniu. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. A następnie dodajemy dwie łyżki skórki pomarańczowej i 2 łyżki suszonej kostki jabłkowej, mieszamy. Owsiankę gotujemy do zgęstnienia. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy około łyżeczki skórki pomarańczowej i łyżeczki suszonej kostki jabłkowej. Całość polewamy syropem z agawy (ilość według upodobań). Ja dodatkowo podaję moją owsiankę z krążkami suszonymi jabłkami. Podajemy od razu (jemy ciepłą).

cynamonowa-owsianka-z-pomaranczowa-skorka-i-suszonymi-jablkami

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi