Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni

Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni (1)Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni (4)

Dziś zapraszam Was na śniadanie idealne. Szybkie, smaczne, lekko słodkie i… do tego aromatyczne. Cynamonowa chałka po francusku i łyk soczystej wiśni, tak mogłabym zawsze zaczynać dzień. Ostatnie nie wyobrażam sobie śniadania bez pysznej owocowej herbaty, a w „Słodkiej wiśni” Natjun się po prostu zakochałam. Bukiet lekko kwaskowego posmaku hibiskusa i wyrazistego aromatu wiśni dopełniają kawałki owoców dzikiego bzu, rodzynki i aromat rumowy. Cudowne połączenie, polecam Wam spróbować zarówno do śniadania, jak i na chłodne wieczory. Do tego cynamonowa chałka po francusku i… można się cieszyć wspaniałym posiłkiem.

Składniki:

  • 4 kromeczki z małej chałki
  • 1 jajko M
  • 2 łyżki mleka
  • większa szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do oprószenia
  • polecam w towarzystwie aromatycznej owocowej herbaty – u mnie „Słodkia wiśnia” Natjun

Przygotowanie:

Do miseczki/głębokiego wlewamy 2 łyżki mleka, wbijamy całe jajko i dodajemy większą szczyptą cynamonu (ilość cynamonu zależy od indywidualnych upodobań), całość dokładnie łączymy widelcem („rozbełtaj”). Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Kromeczki z chałki maczamy szybko z obu stron (ja często robię to podwójnie) w naszej jajeczno-synamonowej masie (uwaga! trzeba to robić szybko, aby kromeczki nie nasiąkły). Tak przygotowane kromeczki smażymy na maśle z obu stron na złoto.

Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem (u mnie trzcinowym) w towarzystwie ulubionej herbaty. Polecam owocową „Słodka wiśnia”.

Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni (2)Cynamonowa chałka po francusku i łyk słodkiej wiśni (3)

Smacznego

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*