Co można przygotować w kociołku myśliwskim? Przepis na grochówkę

Lato sprzyja wyjazdom i spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Poza pięknymi widokami, długimi spacerami każdy z nas marzy też o dobrym posiłku. A czy coś smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowany obiad i to na świeżym powietrzu? Jeśli choć raz próbowaliście dań przygotowanych w kociołku myśliwskim wiecie, że nie ma nic lepszego. Moja znajoma bardzo często wyjeżdża pod namioty i nie wyobraża sobie by nie zabrać ze sobą takiego kociołka. Często też urządza przyjęcia w swoim ogrodzie, gdzie również potrawy z kociołka są jedną z atrakcji. Ten smak… nic się nie może z nim równać. Kociołki myśliwskie, to zakup na lata. Taki żeliwny kociołek kupujemy raz i cieszymy się nim naprawdę długo. Kociołki myśliwskie są dostępne w wielu różnych rozmiarach. Można wybrać kociołki żeliwne 5, 8, 11 czy nawet 14 l. Możemy też wybrać kociołek, który stawiamy bezpośrednio na ogniu lub taki który wisi. To wszystko zależy od nas samych. Ja osobiście zastanawiam się nad kupnej kociołka na nogach. I taki też i Wam polecam. Takie kociołki są proste w przewożeniu, a dania z nich przygotowane mają naprawdę wyjątkowy smak. Zupełnie inny od domowego.

Co można przygotować w kociołku myśliwskim?

W kociołku myśliwskim można przygotować najróżniejsze potrawy jednogarnkowe (np. gulasze, leczo), jak również zapiekanki warstwowe, zwane pieczonkami.

Dziś podzielę się z Wami przepisem na grochówkę z kociołka, którą przygotowuje moja znajoma. Napiszę tylko krótko – jest przepyszna 😀

Składniki:

  • 500 g łuskanego grochu
  • 800 g wędzonych żeberek
  • 500 g ziemniaków 
  • 500 g kiełbasy np. śląskiej
  • 300 g wędzonego boczku (powinien być chudy)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 2 cebule
  • 2,5 łyżki majeranku 
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie 1 kostka rosołowa (najlepiej domowa)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groch należy przepłukać i odcedzić.

Do kociołka wlewamy wodę (tak do połowy jego wysokości) i umieszczamy go nad paleniskiem. Dodajemy pokrojone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Opcjonalnie można dodać domową kostkę rosołową. Zamykamy garnek i zostawiamy tak na około 0,5 h. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru, wyciągając mięso.

Cebulę siekamy. Podsmażamy ją na osobnej dużej patelni wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

Ugotowane mięso obieramy i dodajemy do kociołka wraz z cebulą, boczkiem i kiełbasą.

Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek.

Uwaga! Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać, aby nie przywarła do dna. Opcjonalnie w trakcie dolewamy wodę, aby grochówka nie była za gęsta. Gotujemy wszystko około 20 minut, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Hubert Kolanowski Anuluj pisanie odpowiedzi

*