Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche)

Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) (1)Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) (5)

Sezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche). Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie kruche ciasta, budyniu i owoców. Polecam Wam gorąco ten pyszny przepis na ciasto z truskawkami i budyniem (kruche).

Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) (2)

Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix, które od jakiegoś czasu goszczą w mojej kuchni i… już wiem, że zostaną w niej na stałe 😉

20120214_emix_LOGO

Składniki: (na formę 24×24)

Na ciasto:

*ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott

Ponadto:

Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik)

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i oba rodzaje cukru, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką).

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika.

Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza).

Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania reszty składników.

Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane rozrobione budynie i gotujemy budyń do mocnego zgęstnienia, mieszając aby nie powstały grudy.

Gęsty budyń wykładamy łyżką na podpieczony spód. Następnie na warstwie budyniu układamy pocięte połówki truskawek. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki i tworząc a la łatki układamy na warstwie budyniu z truskawkami (jeśli wasze ciasto mocniej się zmrozi możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach).

Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) (4) Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) (3)

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie na złoty kolor około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować).

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu.

Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) (5)

Smacznego

 

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Print Friendly, PDF & Email

41 comments

  1. Megly says:

    Bardzo fajne ciasto. Na pewno jest smaczne! 🙂
    Lubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że moja dieta jest ostatnio bogata w truskawki 😀
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      Pani Magdo przyznam szczerze, że zawsze przygotowuje to ciasto ze świeżymi owocami, wiec trudno mi jednoznaczne stwierdzić czy się uda z mrożonymi.

  2. Balaba says:

    Fajny przepis ciasto zrobione zamiast świeżych dałam mrożone truskawki a bialaka ubiłam na sztywno razem z cokrem i dałam na masę potem resztę cista na wierzch wyszło pycha. ?

Skomentuj Warsztat Podróży Anuluj pisanie odpowiedzi