Ciasto z prażonymi jabłkami (jabłecznik)

ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik

Dziś zapraszam Was na aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami. Zamiast tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście proponuję Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu wypiek (jabłecznik). Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas zawsze znika w błyskawicznym tempie. W szczególności smakuje nas zwłaszcza w okresie jesień-zima. Spróbujcie i Wy. Pyszne ciasto, a w środku wspaniałe prażone jabłka z cynamonem. Warto czasem odejść od tradycji i sięgnąć po taką wersję ciasta z jabłkami.

ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-5

ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-1

Składniki: (tortownica 26 cm)

Przygotowanie:
 
Do miski przekładamy 200 g miękkiej masła, siekamy je nożem, dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, cukier trzcinowy i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Wbijamy 3 całe jajka i wszystko miksujemy).
ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-10ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-9
Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy (26 cm). Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach, ale tak by było go jak najwięcej po bokach.
 
ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-8
Następnie wykładamy całe nasze prażone jabłka. Jabłka wykładamy w puste miejsca łyżką w taki sposób, aby nie jako bardziej rozprowadzić ciasto na boki. Resztę jabłek wykładamy na wierzch. Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając prawie całkowicie nasze jabłka. Nie musimy się bardzo przykładać w układaniu, ale należy pamiętać, że jak największa ilość ciasta powinna być po bokach formy, aby nasze jabłka nie wypłynęły.
ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-7
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto, nie jabłka). Po wystudzeniu ciasto wyjmujmy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
 
ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-2
 
ciasto-z-prazonymi-jablkami-jablecznik-4
 
Smacznego
Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Arkadiusz Anuluj pisanie odpowiedzi