Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga!

ciasto-z-konfitura-z-borowkiZanim przejdziemy do przepisu na ciasto z konfiturą z borówki… Dziś jest dla mnie wyjątkowa data. Dokładnie 2 lata temu napisałam swój pierwszy post. Post, który rozpoczął moją wspaniałą przygodę. Tak, tak to już 2-gie urodziny bloga „Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”. Od 13 stycznia 2015 roku troszkę się zmieniło. Blog przeniosłam na własną stronę, stworzyłam swoje logo i co najważniejsze zmieniły się też pewne liczby… Liczby, które pokazują jak wiele osób codziennie tu zagląda. Dziękuję! Dziękuję Wam moi drodzy, że pieczecie i gotujecie razem ze mną. Dziękuję za każdy komentarz, wiele maili i wiadomości na fanpag’ach. Dziękuję, za każde miłe i ciepłe słowo, które do mnie kierujecie. Po prostu dziękuję, że jesteście 🙂 Mój blog, to moja ogromna pasja. Pasja, która mam nadzieję będzie wciąż trwać. Wciąż pragnę dzielić się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami. Wciąż chce to robić z pasją i sercem. Bo od zawsze uważałam, że najważniejszym składnikiem każdego dania jest właśnie serce. W stworzenie każdej, nawet najłatwiejszej, potrawy zawsze trzeba włożyć odrobinę miłości. Z tym składnikiem wszystko uda się wspaniale 😉 A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć się bez odrobiny słodyczy… 😉 Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z konfiturą z borówki. Spróbujcie, bo warto! 🙂

ciasto-z-konfitura-z-borowki-amerykanskiej

Konfiturą z borówki amerykańskiej możecie nabyć tutaj. Szczerze ją polecam – nie tylko do ciasta 😉

ciasto-z-konfitura-z-borowki-1ciasto-z-konfitura-z-borowki-i-2-urodziny-bloga-1

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

  • 4 jajka M
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g cukru
  • 230 g mąki pszennej (u mnie typ 550 luksusowa Młyny Stoisław)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 słoiczek konfitury z borówki amerykańskiej (do nabycia tutaj) 230 g

Dodatkowo:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 25 g cukru

Przygotowanie:

Margarynę (lub masło) topimy i odstawiamy do przestudzenia (powinniśmy uzyskać 1/2 szklanki tłuszczu). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 100 g cukru i 1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią. Całość miksujemy na „puch”. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną wcześniej, margarynę (lub masło). Miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw delikatnie wszystko mieszamy łyżką, po czym krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy.

Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu).

etap-przygotowania-ciasta-z-konfitura-z-borowki

W drugiej misce robimy szybką kruszonkę z 50 g mąki, 30 g masła i 25 g cukru (moja dziś nie wyszła idealnie 😉 ). Składniki wkładamy do miski, masło siekamy, a następnie wszystko rozcieramy w palcach. Kruszoną posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas zależny od piekarnika, użytej konfitury itd. Warto już po 30 minutach zaglądać do ciasta.

Po upieczeniu ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

ciasto-z-konfitura-z-borowki-i-2-urodziny-bloga-2

Smacznego

Print Friendly

13 comments

  1. Marcepanowy Kącik says:

    Gratuluję pasji. Bardzo piękne i smaczne przepisy nam serwujesz. Liczba polubień na fan page jest wprost zawrotna. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów 🙂

Dodaj komentarz


*