Ciasto z cynamonowym jabłkiem (bez miksera). Szybkie i łatwe ciasto bez miksera.

ciasto-z-cynamonowym-jablkiem-bez-mikseraDziś zapraszam Was na przepis na ciasto z cynamonowym jabłkiem. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wykonuje się je bez użycia miksera. Wystarczy drewniana łyżka i troszkę chęci 😉 Jabłoń na działce obrodziła w tym roku, więc u mnie będzie sporo wypieków z ukochanymi jabłkami. Ciasto przygotowałam dziś na przyjęcie urodzinowe męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało 😉 Polecam Wam ten przepis również od tak do zwykłej popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.

Jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.

Zdjęcia umieszczę w galerii na blogu.

Składniki: (na blaszkę 25×30)

  • 5 jabłek mniejszych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki krojonej skórki cytryny (u mnie gotowa sklepowa)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 większe jajka
  • 1 szklanka oleju (u mnie ryżowy, albo możecie użyć dowolnego)

Uwaga! Składniki jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy do miski posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem, całość mieszamy, aby cynamon pokrył wszystkie jabłka.

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy skórkę z cytryny. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, znów mieszamy. Na koniec dodajemy olej, mieszamy.

Do mokrych składników dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej (gęstej) masy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blachy.

Następnie na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane jabłka lekko wciskając je w ciasto w taki sposób, aby ciasto rozeszło się bardziej po blaszce.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach na środowym poziomie do tzw. suchego patyczka.

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Kroimy w kostkę, podajemy.

Smacznego

Print Friendly

20 comments

Dodaj komentarz


*