Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami – prosty przepis

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto z brzoskwiniami. Proste i szybkie w przygotowaniu. Mi pomagała moja mała córeczka. Dzielnie miksowała składniki, a potem wykładała kawałki brzoskwiń na cieście 🙂 A jeszcze większą zabawę miała, gdy oprószała ciasto cukrem pudrem 😉

Takie ciasto możecie przygotować też z innymi owocami. Ja postawiłam na dużą ilość brzoskwiń, które uwielbiamy. Ciasto przygotowałam w formie serce, którą można zamówić w sklepie Fackelmann, tak jak łopatkę do ciasta czy mój ulubiony przesiewacz do mąki i cukru. Polecam! Więcej o zakupach w sklepie Fackelmann pisałam Wam przy okazji przepisu na domowe lody straciatella

Przepis na ciasto z brzoskwiniami jest naprawdę prosty. Ciasto idealnie sprawdzi się do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też zabrać ze sobą w odwiedziny. Ja właśnie tak dziś robię 😉 Mam nadzieję, że będzie smakował mojej siostrze i jej rodzinie. A Was zachęcam do pieczenia. Miłego dnia moi drodzy 🙂

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 4 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier wanilinowy
  • brzoskwinie z puszki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Formę na ciasto – u mnie dziś tortownica serce 25x27cm, zamiennie może być tradycyjna tortownica 26 cm lub mniejsza – wykładamy papierem do pieczenia (spód formy), a boki smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką (w przypadku tej tortownicy nawet nie jest to konieczne, bo ma specjalne wgłębienia, ale zrobiłam to odruchowo).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy składniki do połączenia.

Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki z proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzch układamy kawałki brzoskwiń (ja każdą połówkę przekroiłam na pół).

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Ciasto po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz