Ciasto z brzoskwiniami i masą makową

Ciasto z brzoskwiniami i masą makową (1)Ciasto z brzoskwiniami i masą makową (5)

Dziś zapraszam Was na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami i masą makową. Moja rodzina je uwielbia, dlatego pojawia się u nas właściwie na każdej uroczystości. Tym razem przygotowałam je na sylwestrową „domówkę”. W końcu w taki dzień nie może zabraknąć również odrobiny słodyczy 😉

Korzystając z okazji życzę Wam raz jeszcze zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i realizacji wszystkich planów i postanowień w tym Nowym 2018 Roku.

P.s.

21.12 dostałam wspaniałą niespodziankę od Lidl, która ucieszyła wszystkich domowników – i tym małych i tych dużych. Produkty jakie w niej znalazłam były idealne do świątecznych wypieków i na osłodę każdego dnia. Paczkę pokazywałam Wam już przed świętami na fanpagu na Facebook. Dziś polecam Wam te i inne produkty również do sylwestrowych wypieków.

W sklepach Lidl znajdziecie duży wybór produktów do wypieków np. produkty do pieczenia marki Belbake, orzechy i migdały Alesto (wspaniałe jako sylwestrowa przekąska) czy najróżniejsze słodkości Favorina. Polecam!

Paczka niespodzianka LidlPaczka niespodzianka od Lidl Polska

#LidlPolska

Ciasto z brzoskwiniami i masą makową (3)

Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 lub tortownicę 26 cm)

  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego – użyłam marki Belbake z Lidl Polska
  • 3 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • połówki brzoskwiń w lekkim syropie
  • 1 puszka masy makowej – do nabycia w Lidl Polska
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu).

Do misy przekładamy masło (lub margarynę), wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.

Ciasto nakładamy łyżką w kilka miejsc do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie zakryje całego dna tortownicy – tak ma być. W puste miejsca nakładamy masę makową. Resztę masy dowolnie układamy na wierzch. Na koniec na wierzch ciasta wciskamy dowolnie połówki brzoskwiń (wcześniej warto je przeciąć na pół lub mniejsze kawałki w zależności od tego jakie duże owoce mamy, moje były małe).

Ciasto z brzoskwiniami i masą makową (4)

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut – boki ciasta powinny ładnie odchodzić, a wierzch być zarumieniony. Stan upieczenia można też sprawdzić patyczkiem wbitym w ciasto. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto z brzoskwiniami i masą makową (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz