Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami

Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ja lubię je do dziś. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli jabłkowych ciast. Dziś polecam Wam moją szybką wersję tego wypieku. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Ciasto salceson sprawdzi się na każdą okazję, również na święta. Spróbujcie.

Ciasto piekłam w nowym piekarniku Electrolux. Szczerze Wam polecam! Ja jestem zachwycona, choć to dopiero początki mojej przygody z tym sprzętem. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się to skończy), ale piekarnik już jest i sprawuje się fantastycznie. Firma Electrolux stanęła na wysokości zadania. Piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X zachwyci nie jedną Panią czy Pana domu. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na:

  • dodatek pary w początkowej fazie pieczenia. Wystarczy nalać 100ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake. Uzyskacie dzięki temu chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze czy to wypieków czy dań obiadowych jak kurczak, ziemniaki itd.
  • termosonda – monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Dla mnie jest, to rozwiązanie idealne. Wypróbuję przy następnym pieczeniu szynki 🙂
  • czyszczenie katalityczne – system samoczyszczenia działa automatycznie, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Cudowna funkcja
  • tryb szybkiego nagrzewania piekarnika – mój HIT! Pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze.

Jeśli zastanawiacie się nad kupnem nowego piekarnika, to szczerze Wam polecam właśnie ten model. Niedługo podzielę się z Wami kolejnymi pysznymi wypiekami i potrawami, które przygotowałam właśnie w nim. A dziś zapraszam Was na popularne ciasto salceson.

Jeszcze kilka zdjęć sprzętu zaraz po otrzymaniu.

Dwie nowiutkie blachy 😀 Oj będzie dużo ciasteczek i pizza 😉

Więcej o tym modelu piekarnika możecie przeczytać tutaj (klik)

Składniki: (tradycyjna keksówka)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta cynamonu
  • 3 jabłka
  • mała szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.

W drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej, miksując.

Kolejno dodajemy suche składniki z pierwszej miski i miksujemy całość do połączenia.

Na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy składniki łyżką.

Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia).

Ciasto salceson pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. W moim nowym piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X ciasto upiekło się o wiele szybciej. Jeszcze go poznaję, na przyszłość zmniejszę temp do 170 stopni 🙂

Po przestudzeniu dowolnie dekorujemy. Ciasto przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz

*