Ciasto różowa pychotka

Ciasto różowa pychotka Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto różowa pychotka. Nazwę wymyśliła moja córeczka, która uwielbia różowy kolor 😉 Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. Całość przygotowuje się naprawdę szybko.

Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Bo kto powiedział, że jak święta, to tylko pierniki czy serniki 😉 U mnie na stole królują różne ciasta. Dla każdego coś dobrego 😉 Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków. Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik, świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami.

Składniki:

Na ciasto:

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka jaj klasy M
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Na różową warstwę:

  • 5 białek jaj klasy M
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń wiśniowy (40 g)
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem

Przygotowanie:

Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Spód blaszki (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je i dodajemy żółtka. Zagniatamy składniki. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją w lodówce (najlepiej przez godzinę, ja dziś zostawiłam tylko na 30 minut).

Wyciągamy około 3/4 części ciasta (resztę zostawiamy w lodówce) i wykładamy nim spód blaszki. Ciasto dziurkujemy delikatnie widelcem i podpiekamy spód około 15 minut.

W tym czasie ubijamy białka stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy.

Wyciągamy nasz podpieczony spód, nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy cały dżem porzeczkowy. Na to wylewamy delikatnie naszą różową piankę. Następnie dajemy maliny odsączone z syropu.

Wyciągamy nasze ciasto z lodówki. Odrywamy małe kawałki, spłaszczamy w palcach i układamy na naszej różowej piance płaty ciasta.

Ciasto wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35-40 minuto do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz