Ciasto podwójnie czekoladowe

Ciasto podwójnie czekoladowe. Wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Cudownie smakuje do mleka lub filiżanki kawy lub herbaty. Możecie je podać samo lub pokusić się o przełożenie go prostym kremem, bądź masą. Ciasto zawsze się udaje. Nie jest, to typowy murzynek. Tu w składzie znajdziecie sporą ilość czekolady. Do tego pyszna czekoladowa polewa… Dla każdego miłośnika słodkości i czekolady będzie, to niebywała uczta 🙂 Podwójnie czekoladowa uczta 😉

Ten pyszny i naprawdę prosty przepis na proste ciasto czekoladowe znalazłam na stronie „Po prostu pycha”. Jak zawsze się nie zawiodłam. Przepisy Joanny (autorki wspomnianego bloga) są po prostu pyszne 😉 Polecam.

A wracając do przepisu… spójrzcie jaki jest prosty 🙂 Przepis na podwójnie czekoladowe ciasto podaję z moimi drobnymi zmianami.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 150 g czekolady – użyłam cukierniczej 45% kakao, ale można użyć innej (w oryginalnym przepisie 75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao

Na polewę:

  • 100 g masła
  • 200 g czekolady – użyłam 150 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej, ale można użyć np. 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej, w zależności od gustu i tego jak słodką polewę chcemy uzyskać

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub mniejszą (jeśli chcemy, aby ciasto było wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie kaszą manną lub mąką.

Czekoladę drobno siekamy. Do rondelka przekładamy masło, rozpuszczamy je. Zdejmujemy rondelek z ognia i wrzucamy naszą drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Można też od razu rozpuszczać czekoladę z masłem, ale ja wolę taką metodę.

Odstawiamy rondelek na bok do przestudzenia składników.

W tym czasie miksujemy na jasną puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy kakao i wlewamy naszą przestudzoną czekoladową masę, krótko miksujemy. Kolejno dolewamy mleko, znów miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki tylko do połączenia (na małych obrotach) lub całość mieszamy łyżką.

Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35-40 minut.  Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości formy i piekarnika.

Przygotowujemy polewę:

Masło kroimy w kosteczkę i powoli rozpuszczamy w rondelku. W tym czasie siekamy drobno czekoladę. Rondelek z rozpuszczonym masłem zdejmujemy z ognia i dodajemy naszą czekoladę. Mieszamy aż czekolada ładnie się rozpuści i połączy z masłem tworząc polewę.

Tak przygotowaną polewą polewamy nasze ciasto (nie musicie jej całej wykorzystać). Gdy polewa zacznie lekko zastygać wierzch ciasta można dodatkowo posypać dowolnymi ozdobami – u mnie małe cukiernicze a la beziki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi