Ciasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem

Ciasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Wiosna… czy Wy też tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do życia. Ja kocham ten czas. Również w mojej kuchni jest coraz bardziej kolorowo. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach nie ma jeszcze malin czy truskawek, w mojej kuchni ich nie brakuje. Za to właśnie kocham mrożonki Hortex. Ulubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku 😀 Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina była zachwycona 😀

Składniki:

Na biszkoptowy spód:
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka (najlepiej wiejskich)
  • 4 g cukru wanilinowego
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do nasączenia: woda z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ja dziś nasączyłam wodą z dodatkiem syropu limonka z miętą

Krem i reszta składników:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml zimnej śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie mrożonych owoców – u mnie Mieszanki owocowej Hortex
  • jadalne płatki róż do ozdoby

Przygotowanie:

Pieczemy biszkoptowy spód:

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka na sztywno. Ciągle miksując dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną lub mąką ceramicznej formy na tartę (24-26 cm, w zależności od wielkości formy ciasto będzie wyższe bądź niższe). Można również użyć tradycyjnej torownicy.
 
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku na środkowym poziomie przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i nasączamy (ilość według gustu).
 
Przygotowujemy krem i resztę składników:

Zabieramy 1 szklankę mrożonych owoców, resztę wsypujemy do miski i odstawiamy, aby owoce zaczęły się odmrażać. Szklankę owoców podgrzewamy (w garnuszku lub mikrofali – u mnie dziś ta opcja, wystarczyła minuta).

Do miski przekładamy cały serek mascarpone, dodajemy nasze podgrzane owoce i cukier puder (najpierw możecie dodać 4 łyżki). Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, krótko miksujemy i próbujemy. Pamiętajcie, że krem nie ma być mdły, w zależności od potrzeb można dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru. W osobnej misce ubijamy śmietankę, następnie dodajemy ją do reszty składników i krótko miksujemy na małych obrotach.

Tak przygotowany krem przekładamy na nasz biszkoptowy spód. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Całość posypujemy płatkami jadalnych róż.

Smacznego

Przepis bierze udział w konkursie:


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz

*