Ciasto bananowe z truskawkami

Ciasto bananowe z truskawkami Szukacie pomysłu na szybkie ciasto do kawy? Polecam Wam pyszne ciasto bananowe z truskawkami. Ten zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia… Ach coś cudownego. Przebić go może tylko aromatyczna włoska kawa Oj tak 🙂 Jeśli lubicie wypić do słodkiego wypieku małą czarną lub latte, to koniecznie zajrzyjcie do sklepu Premiato Tu znajdziecie prawdziwe włoskie perełki i… sporo promocji!

Ja polecam Wam kawę Carracci Napoli To typowa południowa kawa espresso z dużą zawartością kofeiny. Idealna by obudzić się do życia i zacząć dzień z energią.

A wracając do ciasta… jeśli kochacie bananowe smaki, placki które można złapać w rękę i zjeść nawet w biegu i oczywiście słodycz truskawek, to to ciasto na pewno Wam posmakuje 🙂 Polecam. Proste, szybkie w przygotowaniu i… takie pyszne 😀

Gdy mama robi zdjęcia… Ukradkiem znikają kawałki ciasta bananowego i łyżeczka 😉 A potem w pokoiku dzieci… znaleźć można tylko słodkie okruszki 😉

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 dojrzałe banany (średnie)
  • 1 jajko klasy M
  • 5 łyżeczek miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka truskawek (u mnie 10 szt) – świeże lub mrożone (nie rozmrażamy)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie 18×28, może być inna np. mała tortownica) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.

W jednej misce rozgniatamy widelcem dojrzałe banany.

Do drugiej wbijamy jajko, dodajemy masło i miksujemy. Po czym dodajemy cukier, znów miksujemy. Odkładamy mikser, dodajemy nasze rozgniecione banany i ekstrakt waniliowy, mieszamy składniki łyżką. Kolejno dodajemy mąkę z sodą, mieszamy.

Gęste ciasto wykładamy do foremki, rozsmarowujemy delikatnie łyżką na boki, tak by ciasto wypełniło foremkę. W ciasto wciskamy nasze truskawki – mrożone (tych nie rozmrażamy) lub świeże. Małe truskawki można zostawić w całości, większe warto pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (wbijamy patyczek w ciasto, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe) około 45-50 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego sugerujemy się zasadą suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem i podajemy do filiżanki aromatycznej kawy.

Lub… tak jak lubią je jeść moje dzieci… Łapią w rączkę i zajadają ze smakiem 😉

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz