Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą. Lubicie banany? Ja uwielbiam i często wykorzystuję je w najróżniejszych deserach. Dziś polecam Wam proste ciasto bananowe z czekoladą. Takie ciasto z bananami, to doskonały deser do filiżanki ulubionej herbaty. Przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do ciasta najlepiej nadają się dojrzałe banany. Wystarczy je zgnieść np. widelcem, dodać resztę składników i całość wymieszać. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które tak wspaniale pachnie… 🙂 Jeśli tak jak ja lubicie banany i czekoladę, to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Ciasto bananowe (inaczej chlebek bananowy), to idealna propozycja również dla początkujących. Z tego przepisu korzystało już wiele osób, również tych dla których kuchnia nie jest zbyt przyjazna 😉 I za każdym razem słyszałam, że przepis na ciasto bananowe z czekoladą wpisują na listę ulubionych. Spróbujcie i Wy.

Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8)

  • 3 dojrzałe banany
  • pół szklanki cukru trzcinowego muscovado
  • 1 jajko klasy M
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej  70% Pantagruel

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, znów mieszamy. Kolejno dodajemy startą na małych oczkach czekoladę.

Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło i mąkę pszenną z sodą oczyszczoną (mąkę warto wcześniej przesiać). Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Masę przekładamy do foremki (standardowa keksówka, u mnie wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką, ale można ją również wyłożyć papierem do pieczenia).

Rady: Wierzch ciasta warto delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w ten sposób będziemy kontrolować pęknięcie, ja dziś tego nie zrobiłam).

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie około 55-60 minut. Należy stosować zasadę tzw. suchego patyczka. Warto sprawdzić ciasto już po około 50 minutach.

Po przestudzeniu nasze ciasto bananowe z czekoladą można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

 


Bądź fit na wiosnę!

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Margaretta Anuluj pisanie odpowiedzi