Ciasteczka z suszonymi owocami i bakaliami – idealny pomysł na jesienno-zimowe chłody

Jesienna, deszczowa pogoda i zimowe mrozy nie nastrajają większości z nas zbyt optymistycznie. Często szukamy jakiegoś słodkiego pomysłu na poprawę nastroju.

Co można zrobić? Warto sięgać po produkty o bogatym i w pełni naturalnym składzie, które nie dość, że zaspokoją naszego wewnętrznego łasucha, to też dostarczą sporo potrzebnych substancji odżywczych.

Teoretycznie, późną jesienią i zimą nie mamy do dyspozycji zbyt wielu świeżych owoców, które można by wykorzystać do upieczenia zdrowych ciasteczek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby sięgnąć po bogactwo orzechów oraz naturalnie suszonych owoców, które można bez trudu znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

Suszone owoce – bogactwo składników odżywczych zamknięte w mikro formie

Suszone owoce to produkt naprawdę niezwykły, pełen witamin i składników mineralnych. Co szczególnie ciekawe, ilość poszczególnych substancji potrafi być zdecydowanie większa niż w świeżych owocach. Dotyczy to np. zawartości witaminy A, potasu, żelaza.

Produkty suszone są także bogatym źródłem witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, które wspierają aktywną walkę z postępowaniem procesów starzenia skóry.

Suszone morele, żurawiny czy śliwki można stosować jako zdrową i naturalną przekąskę dla osób aktywnych lub łasuchów, którzy po prostu muszą czasami sięgnąć po coś słodkiego.

Czy żywność tego typu ma wady? Niestety, suszone owoce powstają poprzez odparowanie wody. Z tego powodu, w niewielkiej objętości pozostaje tyle samo kalorii, co w świeżych owocach. Należy zatem spożywać je z umiarem.

Co równie istotne, jeśli decydujemy się na zakup suszonych owoców, szukajmy produktów w pełni naturalnych, wytwarzanych bez udziału dwutlenku siarki (E220). Dokładnie sprawdzone owoce oferuje na przykład sklep ze zdrową żywnością SklepAgnex.pl, pełen pysznych smaków i naturalnych składników.

Orzechy – koktajl składników dla zdrowia i urody

Jesień to czas, gdy powinniśmy sięgać również po orzechy. Są pyszne, stanowią świetną przekąskę oraz wartościowy element zrównoważonej diety. Mają także zbawienny wpływ na zdrowie.

W ich składzie znajduje się bowiem wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających w walce z chorobami układu krążenia. Orzechy są bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Poprawiają dzięki temu pracę mózgu oraz wygląd skóry.

Wegetarianie powinni sięgać po orzechy, w których znajduje się dużo białka, które jest niezbędne do życia i budowy tkanek ludzkiego organizmu.

Za najszlachetniejsze z orzechów uznaje się migdały, pełne witamin, składników mineralnych i białka. Równie przyjazne dla zdrowia są orzechy nerkowca, włoskie i laskowe.

Jak je zatem wykorzystać w kuchni do stworzenia przepysznych ciasteczek owsianych z orzechami i suszonymi owocami?

Przepis na ciasteczka z orzechami i suszonymi owocami

Przygotowanie pysznych i pożywnych ciasteczek nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

  • 2 szklanki płatków owsianych,

  • 1/3 szklanki suszonych moreli,

  • 1/3 szklanki suszonych śliwek,

  • 1/3 szklanki mieszanki ulubionych orzechów,

  • ¼ szklanki mąki,

  • 2 łyżki oleju kokosowego,

  • 2 łyżki miodu,

  • 3 jajka.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy aż do uzyskania gęstej masy. Następnie z pomocą łyżki formujemy, na blasze wyłożonej papierem, niewielkie ciasteczka.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Ciasteczka są niezmiernie proste w przygotowaniu, a przy tym pełne zdrowia i smaku. Warto zatem mieć je zawsze pod ręką i zagryzać do popołudniowej, gorącej herbaty.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Kama Anuluj pisanie odpowiedzi